Патент Facebook був поданий в листопаді 2018 року / фото The Verge

Компанія Facebook заповнила патентну заявку, в якій описується незвичайний безпілотний літальний апарат, що ширяє в повітрі за допомогою кайта (керований повітряний змій).

Читайте такожФіліппінський винахідник створив дрон для пересування по місту (відео)

Про це повідомляє портал ITC.ua.

Відео дня

"Апарат включає два кайта, які ширяють на різних висотах. Кожним кайтом можна керувати незалежно від іншого, а дрон здатний генерувати енергію, щоб продовжити час польоту. Ця патентна заявка вказує на наявність інтересу до експериментальних літальних апаратів, навіть після того, як Facebook згорнула свій раніше широко відомий проект Aquila", - йдеться в повідомленні.

фото The Verge

Зазначається, що патент Facebook був поданий в листопаді 2018 року. У ньому стверджується, що кайт дозволить покращити конструкцію БПЛА і відійти від використання традиційних конструкцій у вигляді літака або вертольота. Завдяки цьому можна зменшити вагу, розміри та вартість обладнання, необхідного для підтримання польоту протягом тривалого періоду часу. Разом з тим, такі пристрої можуть бути досить великими, оскільки Facebook згадує прив'язь довжиною в кілометр. Флот безпілотників може управлятися бездротовим способом з землі, а дрони можуть генерувати енергію за допомогою сонячних батарей або руху прив'язі.

фото The Verge

Ця конструкція має мало спільного з відомими прототипами безпілотників Facebook, хоча може переслідувати одну й ту саму мету – розширення або надання інтернет-послуг у важкодоступних місцях. БПЛА проекту Aquila, які у 2016 році тестувалися зі змішаними результатами, являли собою крилатий літак вагою близько 400 кг, виконаний з вуглецевого волокна. За повідомленнями, в експериментальній програмі під назвою Catalina використовувалися безпілотники для польотів на малій висоті. Це більше схоже на застосування повітряних куль, як у випадку програми підключення Loon компанії Alphabet.

Компанія Facebook минулого літа заявляла про припинення розробки дронів, а продовжувати проект Aquila планувалося за допомогою апаратних рішень відомих авіаційних компаній. Однак ця патентна заявка була подана приблизно за п'ять місяців після цієї заяви. Проте це зовсім не означає, що Facebook займеться створенням цього дрона із застосуванням кайтів, навіть якщо така конструкція дійсно забезпечує заявлені переваги. Можливо, це одна з попередніх розробок, яку все ж вирішили запатентувати в надії на майбутню співпрацю з іншими компаніями.