Україна істотно наростила поставки палива з інших напрямків / фото УНІАН

Підстав для зростання цін на дизельне пальне та зріджений газ в Україні у зв'язку з введенням спецмита на постачання пального трубопровідним транспортом з Росії немає, оскільки наша країна істотно збільшила поставки з інших напрямків, повідомив під час брифінгу представник президента в уряді Андрій Герус.

Читайте такожУ президента зазивали імпортерів дизпалива не дестабілізувати український ринок

«Ми бачимо, що в серпні буде навіть певний профіцит. У нас буде повністю збалансований ринок навіть без роботи трубопроводом», - сказав Герус.

Відео дня

«Ніякого дефіциту не бачу. Бачу зміну структури ринку. Частка поставок з Росії знизиться з 45% до 15-25% в серпні-вересні, а постачання з інших джерел зростуть», - додав він.

За словами Геруса, Україна збільшила поставки морем в 3-4 рази, з Білорусі - на 25%, а з ЄС - в 2 рази. Також очікується збільшення виробництва українськими нафтопереробними заводами.

Він зазначив, що Росія з 1 серпня повністю зупинила постачання пального трубопровідним транспортом, а частина обсягів перекинута на залізничний транспорт.

Присутній на прес-конференції міністр інфраструктури Володимир Омелян повідомив, що потужності терміналів у морських портах України дозволяють багаторазово збільшити обсяги постачання нафтопродуктів, а держкомпанія «Укрзалізниця» має можливість забезпечити достатню кількість рухомого складу для перевезень нафтопродуктів.

«Транспортно-логістичні рішення є, конкуренція – двигуни прогресу, і чим довше бенефіціари трубопровідних поставок будуть уникати сплати податків в український бюджет, тим більше вони втратять на ринку», - сказав він.

Також Омелян повідомив, що сьогодні було прийнято рішення сформувати в Україні оперативний штаб, який буде моніторити ситуацію на ринку нафтопродуктів.

Як повідомляв УНІАН, 25 липня Wexler Group заявила, що з серпня призупиняє постачання дизпалива з Росії через введені урядом України спецмита, оскільки це стане економічно невигідним.

18 липня Кабінет міністрів України ввів спеціальні мита на імпорт російського дизельного палива та скрапленого газу. Згідно з рішенням, спецмито буде підвищуватися у два етапи. Спецмито на дизельне паливо, що постачається трубопровідним транспортом, становитиме 3,75% з 1 серпня і 4% з 1 жовтня.