Держдопомогу тимчасово припинено / скриншот Telegram

Антимонопольний комітет тимчасово призупинив державну допомогу, що надається Міністерством інфраструктури на проектування і будівництво нового аеродрому в аеропорту Дніпро.

Про це йдеться в повідомленні АМКУ.

Читайте такожАеропорт "Дніпропетровськ" перейменували в "Дніпро"

Відео дня

Як йдеться в повідомленні АМКУ, Мінінфраструктури, всупереч закону про державну допомогу суб'єктам господарювання, у встановлений термін і попри неодноразові нагадування комітету, не повідомило АМКУ про намір надати аеропорту держдопомогу в розмірі 1,5 млрд грн.

"Одержувачами державної допомоги в рамках цього проекту є "Укрінфрапроект", ДП "Фінансування інфраструктурних проектів" та ТОВ МА "Дніпропетровськ". Оскільки "Укрінфрапроект" і ДП "Фінансування інфраструктурних проектів" не обиралися за конкурентною процедурою, не можна стверджувати, що надана їм економічна вигода була б доступною за звичайних умов. Тому у Комітету є підстави вважати, що дана фінансова підтримка могла істотно вплинути на конкуренцію в регіоні. Також ненадання Мінінфраструктури попереднього повідомлення в АМКУ про допомогу є порушенням законодавства, не дозволяє Комітету оцінити заходи державної підтримки та унеможливлює виконання ним завдань з контролю за наданням державної допомоги", — сказано в повідомленні.

У зв'язку з цим Антимонопольний комітет проводить поглиблений аналіз допустимості держдопомоги для конкуренції та тимчасово призупинив її надання.

У повідомленні Комітету держдопомогу Мінінфраструктури назвали незаконною.

Що цьому передувало

  • У листопаді 2020 року Антимонопольний комітет України (АМКУ) оштрафував ТОВ "Міжнародний аеропорт "Дніпропетровськ" (м Дніпро) на 255 тис. грн через порушення у вигляді здійснення концентрації шляхом набуття компанією контролю над українським авіаційним перевізником Windrose ("Роза вітрів").
  • У вересні 2020 року в Дніпрі розпочалися роботи з будівництва сучасного аеропорту.
  • У лютому 2021 року міністр інфраструктури Криклій повідомив про підписання контракту з генеральним підрядником компанією "Альтіс-Констракшн" на будівництво аеродрому "Дніпропетровськ" вартістю 3,95 млрд грн.
  • Будівництвом терміналу займається компанія "НС-Дніпро" (представник бізнес-групи DCH Олександра Ярославського).
  • 17 березня 2021 року Міністр інфраструктури Владислав Криклій повідомив про початок першої черги будівництва нового аеродрому в Дніпрі.
  • Наприкінці березня "Укрінфрапроект" показав схему нового терміналу в аеропорту "Дніпро".
  • У 2021 році Мінінфраструктури планує відновлення і будівництво шести регіональних аеропортів.
  • З 2,4 млрд грн передбачених держкоштів понад 1,4 млрд грн має бути спрямовано на будівництво нового аеродрому в Дніпрі, 1 млрд грн - на аеропорти в Рівному, Херсоні та Вінниці. Ще 30 млн грн виділено на проектування нового аеропорту на Закарпатті.
  • 8 квітня 2021 року стало відомо про те, що аеропорт "Дніпропетровськ" перейменували в "Дніпро".