Всі вільні номери, крім "елітних", розмістять в єдиній базі / Ілюстрація REUTERS

Українським водіям нададуть право самостійно замовляти виготовлення автомобільних номерів на свої авто.

Таке нововведення передбачено законопроектом №4213.

Читайте такожУряд підтримав зміну правил видачі автономерів

Відео дня

Єдина база вільних номерів

Згідно з документом, всі вільні номери, крім "елітних", розмістять в єдиній базі, де водій зможе обрати бажану комбінацію цифр.

Після цього в МВС можна буде замовити реєстрацію номерного знака. Самі номери виготовлять за окрему плату приватні підприємці.

Скільки платитимуть

Бланк про реєстрацію коштуватиме 219 грн. Вартість виготовлення номерного знака у всіх буде різною. Згідно із законопроектом, водій буде сам обирати зі списку спеціалізованих підприємств, у кого замовляти виготовлення номерного знака.

Ціна виготовлення номерного знака може коливатися від 619 до 1019 грн.

Що дасть нововведення

У пояснювальній записці до документа йдеться про те, що прийняття законопроекту дасть можливість заощадити близько 483 млн грн.

"Закуплені номерні знаки Головний сервісний центр МВС передає в регіональні сервісні центри, які, своєю чергою, передають їх в територіальні. Така процедура вкрай громіздка та економічно невигідна, оскільки для отримання кінцевого результату реєстрації транспортного засобу – видачи номерних знаків - держава витрачає зі свого бюджету більшу суму коштів, ніж коштує сам номерний знак"- йдеться в пояснювальній записці.

Хронологія подій

10 вересня 2020 року Уряд підтримав зміну правил видачі автономерів.