'Укрзалізниця' продовжує бити рекорди експортних перевезень: у підвищенні тарифів немає необхідності

За січень 2024 року "Укрзалізниця" експортувала 7,5 мільйонів тонн вантажів. Це на чверть більше листопада 2023, який вже був рекордним за загальним обсягом вантажоперевезень від початку повномасштабного вторгнення. Такий високий результат не став би можливим без роботи тимчасового коридору Чорним морем, заявили у Міністерстві інфраструктури.  

Загалом у січні "Укрзалізниця" перевезла понад 14 мільйонів тонн вантажів, що на чверть більше, ніж в січні минулого року. Лідером стали зернові – на експорт перевезено 3,4 мільйона тонн. У внутрішньому сполученні перевезено 5,6 мільйона тонн, що на 2,7% більше січня 2023.

"Важливо бачити стабільність зростання залізничних перевезень. З березня по грудень минулого року спостерігався щомісячний приріст вантажів у 23% порівняно з аналогічним періодом 2022 року. Заходимо у 2024 рік, не зменшуючи обертів: прогрес суттєво посилює економіку України та зміцнює обороноздатність", – прокоментував міністр інфраструктури Олександр Кубраков. 

Відео дня

Як відомо, раніше УЗ підготувала фінансовий план на 2024 рік, у якому очікувала збиток, і пропонувала черговий раз підвищити тарифи на вантажні перевезення. Але ця ініціатива не знайшла підтримки у уряду: там зауважили, що розблокування портів та зростання економіки забезпечить зростання обсягів залізничних вантажних перевезень. А відповідно, доходи компанії значно зростуть і без підвищення тарифів.