Кандидат в президенти Віктор Бондар підтримав Декларацію на захист свободи слова під час виборів / Фото vidrodzhennya.org.ua

Голова Партії «Відродження», кандидат у Президенти від політсили Віктор Бондар підтримав Декларацію на захист свободи слова під час виборів.

Документ політик підписав в ефірі політичного ток-шоу «Право на владу» на телеканалі «1+1». Окрім нього, тут же підписантами стали ще четверо кандидатів у Президенти України: Юлія Тимошенко, Андрій Садовий, Анатолій Гриценко та Олександр Шевченко.

Відповідно до змісту Декларації, Віктор Бондар зобов’язався гарантувати свободу слова в Україні й захищати права журналістів, боротися з безкарністю за атаки на медіа – як у виборчий період, так і по його завершенні. 

Відео дня

Декларація на захист свободи слова розроблена Національною спілкою журналістів України спільно з експертами Міжнародної федерації журналістів.

Документ містить сім пунктів і передбачає, що претенденти на найвищу посаду в державі беруть на себе добровільні зобов’язання поважати свободу слова й самовираження, не чинити тиск на журналістів і ЗМІ, не використовувати силові органи для переслідування журналістів, публічно звітувати про розслідування правопорушень проти працівників ЗМІ тощо.

«Я категоричний супротивник будь-яких заборон щодо ЗМІ, я вважаю, що вільні засоби масової інформації – це індикатор демократичної країни. Тому і сьогодні дотримуюсь стандартів, викладених у цій Декларації. Вважаю, що якщо комусь із політиків не подобається, що про нього чи неї пишуть ЗМІ, або він вбачає у журналістських матеріалах наклеп, то завжди може відстояти свою позицію у суді. Будь-яке інше втручання в роботу медіа є неприпустимим», – заявив Віктор Бондар.

Він додав, що інформаційна політика в Україні та робота медіа може контролюватися державою лише у випадках антиукраїнської пропаганди та розпалювання міжнаціональної ворожнечі.

«Для всього іншого в нашій державі повинна гарантуватися свобода слова, право вільно висловлювати свою думку, називати речі своїми іменами. Журналісти повинні мати всі умови для повноцінного виконання своєї роботи, мати можливість отримувати повну інформацію про політика будь-якого рівня: від місцевого депутата до Президента. Лише в такому разі можна говорити про те, що Україна є демократичною державою. Тому я долучився до Декларації на захист свободи слова, ініційованої НСЖУ, аби гарантувати, що права журналістів в нашій країні будуть захищені», – сказав Віктор Бондар.

За даними Національної спілки журналістів України, наразі Декларацію підписали 11 кандидатів у Президенти – Віктор Бондар, Юлія Тимошенко, Сергій Тарута, Валентин Наливайченко, Дмитро Добродомов, Ольга Богомолець, Віталій Купрій, Ігор Смешко, Андрій Садовий, Анатолій Гриценко, Олександр Шевченко.