Магера зазначив, що на сьогодні можна на 99% прогнозувати, що відбудеться другий тур виборів \ фото: УНІАН

Колишній заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера заявляє про можливі ризики зриву повторного голосування на виборах президента України.

Читайте такожЗеленський продовжує очолювати президентський рейтинг - опитування

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав на конференції в Києві щодо виборчої кампанії в Україні. Магера зазначив, що на сьогодні можна на 99% прогнозувати, що за результатами голосування 31 березня на виборах президента України відбудеться другий тур виборів.

Відео дня

Він зазначив, що виникають ризики щодо можливості вкластися у термінах проведення повторного голосування. Він нагадав, що, відповідно до законодавства, вибори відбудуться 31 березня, а повторне голосування, в разі якщо не буде перемоги одного з кандидатів в першому турі, відбудуться 21 квітня. Він нагадав, що протягом 5 днів, тобто до 5 квітня, окружні виборчі комісії мають встановити підсумки голосування, а ЦВК має встановити їх протягом 10 днів, тобто до 10 квітня.

Магера зазначив, що, крім того, не пізніше як за 12 днів до другого туру, тобто до 21 квітня, мають бути сформовані виборчі комісії, куди увійдуть представники від двох кандидатів, котрі набрали найбільше голосів у першому турі. За його словами, досить суттєвою загрозу для зриву голосування може стати звернення когось з кандидатів до суду з приводу результатів першого туру виборів. Він зазначив, що при нинішній соціології, коли кандидати другої, третьої і четвертої позиції є досить близькими за результатами, то такого розвитку подій не можна виключати.

Магера додав, що під час внесення змін до Конституції України в 2016 році, коли проводилася судова реформа, було записано, що рішення в суді може оскаржуватися - як в апеляційному, так і в касаційному порядку. За його словами, це може затягнути судовий розгляд. «Виникає питання, яке залишається на порядку денному, що в такій ситуації робити, чи це не підірве виборчий процес як такий», - сказав Магера. Він зазначив, що оскільки термін між першим і другим туром є дуже короткий, то існує ризик зриву виборчого процесу. За його словами, в нинішній ситуації, розуміючи таку загрозу, доцільно було б провести зустріч із суддями, зокрема Верховного Суду та Судової палати, з тим, щоб врегулювати це питання, розуміючи ті загрози, які можуть виникнути.

Також Магера не виключив, що доведеться вносити зміни до державного бюджету на 2019 рік в частині збільшення фінансування на вибори президента України.

За його словами, на сьогодні існує думка, що велика кількість кандидатів у президенти принесе великі кошти в держбюджет шляхом залишення в ньому грошової застави. Він нагадав, що грошову заставу можна буде зарахувати до держбюджету лише після виборів, але в той же час через велику кількість кандидатів в президенти буде велика кількість членів виборчих комісій, що призведе до збільшення видатків на їх фінансування. Він не виключає, що в такій ситуації доведеться вносити зміни до бюджету на поточний рік. «Цей виклик є», - наголосив Магера.