Марі Йованович звернулася до українців перед виборами президента / Скріншот - Facebook. U. S. Embassy Kyiv Ukraine

Посол США в Україні Марі Йованович закликала українців взяти участь у виборах президента 31 березня і внести свій вклад в українську демократію.

Читайте такожГриценко назвавши кандидата на посаду прем'єр прем'єра у разі перемоги

Відеозвернення дипломата опубліковано у Facebook Посольства США в Україні.

Відео дня

«Якщо ви все ще не плануєте голосувати на виборах, я закликаю вас зробити це. Демократія працює лише за умови активної участі громадян. І вибори — це те, як ми визначаємо, хто буде нашими лідерами, і ми говоримо їм, що очікуємо від їх дій", – зазначила Йованович.

Дипломат нагадала, що була призначена послом в Україну екс-президентом США Бараком Обамою, але після обрання Трампа зберегла свій пост і реалізує політику нового президента.

«Це і є одна з ознак справжньої демократії. Після виборів, хоч в разі переобрання нинішнього президента, хоч з приходом нового, громадяни об'єднуються і підтверджують свою підтримку держави і волі виборців», - зазначила вона.

"США підтримують народ України в очікуванні вільних, справедливих і безпечних виборів, які відбудуться в Україні наступного тижня. І ми закликаємо українську владу, громадянське суспільство і всіх громадян внести свій внесок в українську демократію", – підсумувала Йованович.

Як повідомляв УНІАН, в інтерв'ю американському виданню The Hill генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що посол США Йованович на першій їх зустрічі передала йому список осіб, яких не можна переслідувати. "На жаль, на першій зустрічі з послом США в Києві (Йованович) дала мені список осіб, яких ми не повинні переслідувати", - сказав Луценко в інтерв'ю Hill.TV минулого тижня, яке було показано 20 березня. "Моя відповідь на це полягав у тому, що це неприпустимо. Ніхто в цій країні - не наш президент, ні наш парламент, ні посол - не зупинять мене від судового переслідування, якщо є злочин", - наголосив Луценко.

У Державному департаменті США назвали затвердження Луценка про отримання такого списку "повною вигадкою". "Сполучені Штати поки не надають жодну допомогу Генеральній прокуратурі, але раніше намагалися підтримувати фундаментальну реформу сектора правосуддя, включаючи ГПУ, після Революції гідності в 2014 році. Коли було доведено відсутність політичної волі для справжньої реформи з боку генеральних прокурорів, які змінювали один одного, ми скористалися довіреної нам відповідальністю перед американськими платниками податків і перенаправили допомогу для більш продуктивних проектів", - заявив представник Держдепартаменту США.