Ілюстрація \ REUTERS

На дострокові вибори в Україні є політична воля, а у екс-президента Петра Порошенка зберігся вплив на суди.

Читайте такожПолітолог пояснив, хто і чому зацікавлений у дострокових виборах в Раду

Політолог Микола Спірідонов в коментарі Главреду розповів, що судові позови на проведення дострокових виборів у Раду – не перешкода.

Відео дня

"На сьогодні у судах вже є три позови від фізичних осіб, які намагаються оскаржити указ Зеленського. Але ЦВК не вважає це небезпечним і роз'яснює, що виборчий процес суди не зривають. У той же час професійні юристи по-різному трактують це питання. І якщо все-таки будуть винесені рішення про незаконність указу про дострокові вибори, то їх навряд чи зможуть проігнорувати і доведеться тимчасово призупинити виборчий процес з фінансуванням", – припускає Спірідонов.

Втім, експерт називає такий розвиток подій малоймовірним.

"З імовірністю 75% припускаю, що вибори відбудуться планово. Коли є консенсус, а більшість судів до цих пір орієнтуються на колишнього президента Петра Порошенка, який явно не проти дострокових виборів, як і діючий президент, я не бачу підстав для рішень судів, і для того, щоб явно плювати проти вітру і намагатися ці вибори скасувати. Але нюанси в Україні завжди можливі", – зазначив політолог.

Він нагадав, що в 2007-му тодішній глава держави Віктор Ющенко розпустив Раду тільки з третього разу. Перші кілька його указів були оскаржені в судах.

"Тому, якщо і виникнуть проблеми, то Зеленському доведеться написати ще кілька указів, і перенести вибори з 21 на 28 липня, наприклад. Але якихось глобальних змін, якщо на те є політична воля, я не очікую", – пояснив Спірідонов.

Нагадаємо, 20 травня на урочистому засіданні Верховної Ради пройшла інавгурація новообраного президента Володимира Зеленського. Після складання присяги на вірність українському народу глава держави анонсував розпуск парламенту.

Наступного дня - 21 травня - Зеленський підписав указ про розпуск Ради, дострокові вибори у Верховну Раду були призначені на 21 липня. Указ був опублікований 23 травня в урядовому виданні Урядовий кур'єр, після публікації документ набув чинності.