На останніх виборах президента явка була 63% / фото УНІАН

В Україні завжди більша явка на президентських виборах, ніж на парламентських, бо люди вважають більш важливою постаттю одного «гетьмана», який за все відповідає, пояснив директор соціологічної групи «Рейтинг» Олексій Антипович.

«Це все наша традиція — ми обираємо собі гетьмана, який за все відповідає. І за чиновника, якого він тільки що звільнив, хоча це не робота президента. А депутати це казнокради (в розумінні населення — ред.) — з 1991 року. Я весь час за цим слідкував і зараз я це досі бачу», — сказав Антипович в ефірі програми «Нині вже» на Громадському.

Він нагадав, що на останніх виборах президента явка була 63%, а «класична» явка на виборах у Раду — близько 55%.

Відео дня

Читайте такожАбсолютна більшість партій отримували внески з порушеннями - НАЗК

«На останніх парламентських виборах у 2014 році вона складала 52%. Але тоді був пік війни. Революція Гідності, частина електорату сходу взагалі не прийшла на вибори, їм не було за кого голосувати», — пояснив соціолог.

Він припускає. що на цих виборах у Раду явка складе 55-57%, але уточнив, що у соціологів і ЦВК є деякі розбіжності під час рахування явки, бо Центрвиборчком враховує людей, які є в списках, але які зараз за кордоном.

«Ми, як соціологи, спілкуємося з наявним в Україні населенням, а ЦВК рахує явку від кількості зареєстрованих виборців, величезна частина яких перебуває за кордоном на заробітках. Наприклад, ми фіксували близько 70% готовності прийти на президентські вибори, а вийшло 63%. Ми взяли цифру від наявного населення, а ЦВК — від списочного», — розповів Антипович.