Голосування відбувалося у належному порядку, хоча в окремих випадках відзначалися порушення / фото УНІАН

Канадська місія CANADEM зі спостереження за виборами в Україні оцінює, що позачергові вибори до Верховної Ради України, які відбулися 21 липня, відповідали міжнародним демократичним стандартам.

Як передає кореспондент УНІАН, попередня оцінка виборчого процесу на парламентських виборах в Україні станом на сьогодні, 22 липня, була представлена на прес-конференції почесним головою місії CANADEM в Україні Ллойдом Аксуорті.

Зокрема, спостерігачі проаналізували усі актуальні аспекти виборчого процесу, в тому числі створення виборчих комісій, друк бюлетенів, процедури голосування та підрахунку голосів у день виборів.

Відео дня

Аксуорті заявив, що "українці підтвердили свою відданість демократичному розвитку, обравши новий парламент на виборах, які значною мірою відповідали міжнародним демократичним стандартам".

Він наголосив, що "вибори були справедливим, а передвиборча кампанія майже справедливою".

Канадські спостерігачі вважають, що "парламентські вибори заклали основу для майбутніх реформ в Україні".

За їхнім спостереженням, голосування відбувалося у належному порядку, хоча в окремих випадках відзначалися порушення, такі як підкуп виборців, наявність кандидатів-клонів та локальне зловживання адміністративними ресурсами. Зокрема, особливо це виражено в одномандатних округах.

Читайте такожУ КВУ назвали "найбільш типові" порушення під час виборів до Ради

Проте у місії вважають, що такі порушення на місцях не мали суттєвого впливу на результати виборів.

Також місія вкотре висловила занепокоєння з приводу зосередження більшості ЗМІ, як на національному, так і на регіональному рівнях, в руках кількох медіа-груп, що на думку канадських спостерігачів "обмежує доступ до збалансованого висвітлення та поширення інформації стосовно різних політичних платформ та поглядів".

У місії заявляють, що передвиборча агітація все більше проводилася в режимі онлайн, а інформаційний простір формувався за рахунок чорного піару і дезінформації, а соціальні медіа використовувалися для того, щоб підірвати довіру до опонентів.

При цьому місія підкреслює необхідність збільшення фінансування громадського мовлення відповідно до пропозицій президента Володимира Зеленського, а також більш ефективного застосовування вже існуючого антимонопольного законодавства.

Водночас у місії привітали збільшення кількості жінок, внесених до партійних списків, проте зауважили, що питання ґендерної рівності залишилося не відображеним у програмах та агітаційних кампаніях політичних партій і кандидатів.

Крім того у місії висловлюють жаль, що "новий парламент обрано здебільшого без участі внутрішньо переміщених осіб та внутрішніх мігрантів". Зокрема, у місії заявляють, що попри те, що ЦВК спростила процедуру зміни місця голосування для внутрішніх переселенців та внутрішніх мігрантів, питання щодо вимог реєстрації їхнього місця проживання залишаються невирішеними, що призводить до обмеження їхніх виборчих прав.

Місія Канади-2019 здійснювала спостереження за перебігом усього виборчого процесу в Україні і продовжує спостерігати за реакцією на результати виборів та можливі юридичні тяжби. Остаточний звіт місії щодо президентських і парламентських виборів буде оприлюднено через кілька місяців. Він міститиме рекомендації для майбутніх виборів.