Вибори на Донбасі можуть бути  відмінені / фото УНІАН

Голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська наголошує на необхідності перегляду критеріїв, на основі яких ухвалюється рішення про неможливість проведення виборів.

Як передає кореспондент УНІАН, про це вона заявила на прес-конференції в Києві.

Вона нагадала, що Центральна виборча комісія ухвалила рішення про неможливість проведення місцевих виборів у деяких районах Донецької та Луганської областей на основі листів Донецької та Луганської обласних державних адміністрацій – обласних військово-цивільних адміністрацій.

Відео дня

«У цих листах, точніше таблицях, зазначений перелік дільниць і поруч коментар, що на них неможливо провести вибори. За цією табличкою немає жодних документів, фактів і конкретних обґрунтувань, у зв’язку з чим зроблені такі висновки. То зрозуміло, що це - політико-правове рішення», - вважає Айвазовська.

Читайте такожМОЗ розробить рекомендації для безпечного проведення місцевих виборів

Вона наголосила, що у цьому випадку військово-цивільна адміністрація має конфлікт інтересів, адже, надаючи лист до ЦВК, яка не уповноважена перевіряти ці відомості, ВЦА отримує повноту влади, не враховуючи думку місцевого самоврядування.

«Однак, по факту, ВЦА не бере на себе відповідальність за прийняття рішення, тому що його приймає ЦВК. Але де-факто вона необгрунтовано встановлює обставини, які дають можливість для непроведення виборів», - додала голова правління ОПОРИ.

«Щоб ця система не повторювалася, необхідно переглянути критерії, у зв'язку з якими приймається рішення про неможливість проведення виборів, і учасників прийняття цього рішення, тобто це має бути не ВЦА, а колегіальний орган національного рівня, зокрема Рада нацбезпеки і оборони», - переконана Айвазовська.

Вибори на Донбасі: історія питання

  • 8 серпня ЦВК ухвалила постанову про неможливість проведення 25 жовтня виборів у 10 територіальних громадах Бахмутського, Волноваського, Маріупольського та Покровського районів Донецької області та 8 – Сєвєродонецького і Щастинського районів Луганської області. Також ЦВК взяла до відома, що на території Новоайдарської селищної громади Щастинського району Луганської області неможливо провести на п'яти виборчих дільницях.
  • 18 серпня ЦВК звернулася до Ради нацбезпеки та оборони, Служби безпеки України, Нацполіції, командувача Об’єднаних сил з проханням не пізніше 28 серпня надати інформацію про ймовірні загрози під час виборів, а також до Донецької та Луганської ОДА-ВЦА, які мають до 28 серпня уточнити свої висновки щодо можливості проведення місцевих виборів.