Силовиків просять вивчити ймовірні загрози у разі проведення виборів на Донбасі / фото УНІАН

Центральна виборча комісія просить Раду національно безпеки та оборони та силові відомства надати інформацію про ймовірні загрози під час місцевих виборів на окремих територіях Донбасу.

Читайте такожУ МОЗ розповіли, чому місцеві вибори в Україні можуть перенести (відео)Як передає кореспондент УНІАН, відповідне рішення члени ЦВК ухвалили на сьогоднішньому засіданні.

Як нагадав член ЦВК Павло Любченко, на підставі висновків Донецької та Луганської обласних державних адміністрацій – обласних військово-цивільних адміністрацій комісія заявила про неможливість проведення місцевих виборів 25 жовтня на окремих територіях цих областей.

Відео дня

Водночас він додав, що у ЦВК не має повноважень самостійно визначати можливість забезпечення належної безпеки та уникнення терористичної загрози під час місцевих виборах на цих територіях.

"Конституцією України гарантоване право громадян брати участь в управлінні державними справами..., вільно обирати і бути обраним до органів державної влади і місцевого самоврядування..., а конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані", - наголосив Любченко.

У зв'язку з цим Центрвиборчком ухвалив рішення про уточнення у компетентних органів інформації щодо безпекової ситуації на окремих територіях Донбасу, розташованих поблизу лінії розмежування.

Відповідну постанову ЦВК скеровано до Ради національної безпеки і оборони, Служби безпеки України, Нацполіції, командувача Об’єднаних сил. Комісія просить ці відомства не пізніше 28 серпня надати інформацію про ймовірні загрози під час виборів, а також до Донецької та Луганської ОДА, які мають до 28 серпня уточнити свої висновки щодо можливості проведення місцевих виборів.

За словами голови ЦВК Олега Діденка, після отримання відповідей компетентних органів комісія може змінити своє рішення щодо неможливості проведення місцевих виборів на деяких територіях Донбасу.

Місцеві вибори в Україні

  • 15 липня Верховна Рада ухвалила постанову про призначення чергових місцевих виборів на 25 жовтня (№ 3809).
  • При цьому вибори депутатів Донецької та Луганської обласних рад не призначили у зв’язку з неможливістю забезпечення представництва спільних інтересів територіальних громад сіл, селищ та міст.

Неможливість проведення виборів на Донбасі: рішення ЦВК

  • 8 серпня ЦВК ухвалила постанову про неможливість проведення 25 жовтня виборів у 10 територіальних громадах Бахмутського, Волноваського, Маріупольського та Покровського районів Донецької області та 8 – Сєвєродонецького і Щастинського районів Луганської області.
  • Також ЦВК взяла до відома, що на території Новоайдарської селищної громади Щастинського району Луганської області неможливо здійснювати організацію підготовки та проведення місцевих виборів на п'яти виборчих дільницях.