Геймери вважають, що майбутня гра Abandoned - це завуальований тизер Silent Hill / фото eurogamer.it

Днями в мережі з'явилися нові чутки про те, що через тиждень, 22 червня, Хідео Кодзіма може анонсувати хоррор Silent Hill.

Почалося все ще в квітні цього року, коли в блозі PlayStation було анонсовано шутер з елементами хоррору – Abandoned від маловідомої студії Blue Box з Нідерландів.

Трейлер Abandoned

Про саму студію було настільки мало інформації, що гравці здивувалися такій увазі компанії з боку Sony:

  • Досить скромний трейлер із зображеннями лісу та закадровим голосом опублікували на офіційному YouTube-каналі PlayStation;
  • Текст з анонсом удостоївся окремої новини в блозі PlayStation.

Користувачі форуму Reddit тоді помітили, що Abandoned може виявитися демоверсією нової гри японського геймдизайнера Хідео Кодзіми. Таке траплялося вже як мінімум двічі:

  • У 2014 році в PS Store вийшла маленька гра P. T. від невідомої 7780s Studio. Коли гравці проходили її, їм демонструвався трейлер хорора Silent Hills від Кодзіми та режисера Гільєрмо дель Торо.
  • Схожа історія була зі студією Moby Dick та її грою The Phantom Pain, що перетворилася на релізі у Metal Gear Solid V: The Phantom Pain від все того ж Кодзіми. Хоча спершу аккаунт компанії Moby Dick намагався переконати всіх, що їх гра не має ніякого відношення до MGS.
Ось такі спростування давала студія Moby Dick / скріншот

Слух про те, що Abandoned – це гра Хідео Кодзіми швидко поширився в мережі, і розробникам з Blue Box довелося опублікувати на своєму офіційному сайті спростування.

"Ми ніяк не пов'язані з Хідео Кодзімою, ми не стверджуємо, що маємо будь-який зв'язок з ним, і не збиралися таке стверджувати. Ми невелика група розробників, що створюють гру, про яку давно мріяли", – йдеться в повідомленні.

Однак на сайті Blue Box крім цього спростування більше немає жодної інформації – ані про минулі ігри студії, ані про її творців. Це лише додало інтриги. Деякі журналісти тоді почали стверджувати, що Кодзіма веде переговори про створення своєї гри з Microsoft, тому не може таємно робити Silent Hill для PlayStation. Ця інформація трохи заспокоїла прихильників теорії змови. Але тільки на короткий час.

На минулій презентації Microsoft на виставці E3 Кодзіма так нічого і не анонсував. Зате під завісу заходу та сама студія Blue Box опублікувала наступний твіт:

"Вгадайте ім'я: Abandoned = перша буква S ... остання буква L", - написали розробники.

Таким чином Blue Box вже прямо натякнули на Silent Hill, проте незабаром пояснили, що це був просто жарт. Водночас автори заявили, що представлять гру 22 червня за допомогою спеціального додатка для PS5. З чуток, Sony, яка пропустила E3, проведе власну презентацію ігор саме у 20-х числах червня.

Користувачі помітили такий "неймовірний" збіг і звернули увагу на інший незвичайний факт: якась маловідома інді-гра отримує для анонсу окремий додаток в PS Store – такого не було навіть у блокбастерів на кшталт God of War або The Last of Us Part II. Однак це не рідкість для Кодзіми, адже саме за допомогою завантажуваної демоверсії P. T. була анонсована Silent Hills, якій завадила вийти компанія Konami.

P. T. від фейкової студії 7780s / скріншот

Далі геймери почали копати глибше і виявити ще більше натяків на те, що за студією Blue Box і грою Abandoned стоїть Хідео Кодзіма:

  • Hideo в перекладі з японської на турецьку буде Kahraman. Саме так (Hasan Kahraman) звуть главу студії Blue Box. Примітно, що навіть перші літери імені та прізвища у двох розробників збігаються.
  • У самого ж Хасана Кахрамана в акаунтах PSN та LinkedIn явно стокові фото з інтернету.
  • В трейлері режисерської версії Death Stranding від Хідео Кодзіми, головний герой, одягнений в синій костюм стрибає у коробку. У цьому гравці побачили натяк на студію Blue Box.
Кадр з режисерської версії Death Stranding / скріншот
  • На обкладинці офіційного YouTube-каналу студії Blue Box буквально зображені пагорби (Hills). А ось дебютного трейлера Abandoned там, до слова, немає.
Офіційний YouTube-канал студії Blue Box / скріншот
  • Судячи з аккаунту голови студії Blue Box в PSN, Хасан Кахраман грає у Demon Blood – гру, якої немає в PS Store. При цьому на обкладинці цієї гри можна розглянути напис – Siren Head, перші літери якої збігаються з буквами в назві Silent Hill.
Ігри Demon Blood насправді немає в PS Store / скріншот
  • У трейлері Abandoned є відсилання до знаменитої P. T. – в одному з кадрів на стіні видно напис "Kill the trespassers". Букви P і T на цьому написі закриті стовбуром дерева.
Напис з трейлера Abandoned / скріншот
  • Хідео Кодзіма на своїй сторінці в Instagram опублікував фото вінілових платівок. На обкладинці однієї з них зображено ліс, підозріло схожий на той, що був показаний у трейлері Abandoned.
Кодзіма як би натякає / скріншот
  • Логотипи Blue Box і PlayStation Studios (внутрішніх студій Sony) підозріло схожі.
  • У перерахуванні геймплейних подробиць Abandoned розробники згадали "криваві сніжинки" (Snowflakes of blood). Саме такий термін згадувався при анонсах P. T.

Факти, які суперечать теорії про Кодзіму і Silent Hill

  • При перевірці виявилося, що студія Blue Box офіційно зареєстрована у Нідерландах в 2015 році. Сумнівно, що ще до випуску Death Stranding Кодзіма задумав би всю цю інтригу з Abandoned та Silent Hill. З іншого боку, саме в Нідерландах знаходиться штаб-квартира Guerrilla Games. Це внутрішня студія Sony, яка надала свій рушій для створення Death Stranding і частково допомагала з розробкою. До того ж саме у 2015 році Кодзіма покинув студії Konami і почав співпрацювати з Sony.
  • У Blue Box також є провалена кампанія зі збору коштів на краудфандинговій платформі Kickstarter. Вона датована 2015 роком. І там, до слова, студія збирала гроші на створення VR-хорору.

Втім, 22 червня стане відомо напевно – це новий проект Хідео Кодзіми або ж майстерний PR-хід від маловідомої інді-студії.