Fortnite більше недоступний в App Store та Google Play / фото epicgames.com

Вчора, 13 серпня, студія Epic Games інтегрувала в мобільну версію Fortnite можливість купувати внутрішньоігрову валюту через систему Epic Direct. Таким чином розробники почали отримувати мікротранзакції напряму, чи не оплачуючи 30% сервісного збору в App Store та Google Play Store.

Конфлікт з Apple

Як передає The Verge, компанія Apple заявила, що Epic Games порушила правила App Store і видалила гру Fortnite зі свого магазину.

"Epic додала у свою гру функцію, яка не була перевірена та схвалена Apple. Вони зробили це з явним наміром порушити правила App Store щодо платежів в додатках, які застосовуються до кожного розробника, що продає цифрові товари або послуги", - говориться в заяві Apple.

У компанії пообіцяли докласти всіх зусиль, щоб допомогти Epic Games усунути порушення і повернути Fortnite в App Store. У відповідь на це розробники подали позов проти Apple. Epic Games назвала творців iPhone монополістами, які знищують всю конкуренцію.

Слідом Epic Games випустила в Fortnite пародію на знаменитий рекламний ролик комп'ютерів Apple, де обігрувався сюжет роману Джорджа Оруелла «1984».

Ролик Epic Games

"Epic Games кинула виклик монополії App Store. У відповідь на це Apple заблокувала Forntine на мільйонах девайсів. Приєднуйтесь до боротьби, щоб 2020-й не перетворився в 1984-й", - йдеться в повідомленні у фіналі ролика.

З огляду на заздалегідь підготовлений ролик і те, як швидко розробники подали позов, в Apple припустили, що Epic Games таким чином тисне на платформотримача, щоб вибити найбільш вигідні для себе умови. Голова Epic Games, Тім Суіні, спростував ці звинувачення.

Глава Epic Games стверджує, що веде боротьбу за відкриті платформи / twitter.com/TimSweeneyEpic

"Apple заявила, що Epic хоче укласти особливу угоду, але це неправда. Ми боремося за відкриті платформи і за зміну існуючої політики, що в рівній мірі принесе користь всім розробникам. І це пекельна боротьба", - заявив Тім Суіні на своїй сторінці в Twitter.

Конфлікт з Google

Компанія Google, слідом за Apple заявила, що Epic Games порушила правила Play Store і видалила Fotnite зі свого магазину. При цьому в Google підкреслили, що не є монополістами, оскільки на Android існують й інші магазини, де розробники можуть поширювати свою гру.

"Відкрита екосистема Android дозволяє розробникам поширювати ігри через кілька магазинів додатків. Однак ми налаштовані продовжити наш діалог з Epic Games та повернути Fortnite в Play Store", - йдеться в повідомленні Google.

У відповідь на ці дії Epic Games також подала до суду і на Google.

Причини конфлікту

  • Голова Epic Games, Тім Суіні, вже неодноразово критикував політику Apple і Google, які забирають 30% доходів від усіх додатків, що з'являються в App Store та Google Play. Через це на Android довгий час Forntine можна було скачати лише з офіційного сайту розробників. І тільки у квітні 2020 року гра з'явилася в Google Play Store.
  • Epic Games почала поширювати в Twitter хештег #freefortnite, щоб привернути увагу до своєї боротьбі з Apple і Google. Крім шанувальників Forntine, розробників вже підтримав музичний сервіс Spotify. Також на підтримку Epic Games висловився організатор премії The Game Awards Джефф Кілі.
  • При цьому Fortnite для Epic Games залишається однією з найприбутковіших ігор студії. Тільки за минулий рік гра заробила $1,8 мільярда.