Cyberpunk 2077 протримався у продажу на консолях PlayStation менш ніж десять днів / фото CD Projekt RED

Sony тимчасово видалила Cyberpunk 2077 з PlayStation Store через скарги багатьох гравців на технічний стан гри. Компанія запустила спеціальну сторінку, де всі покупці гри в PS Store зможуть оформити повернення коштів.

"SIE прагне до того, щоб всі наші клієнти були задоволені своїм ігровим досвідом, тому ми повернемо гравцям всі кошти, витрачені на покупку гри Cyberpunk 2077 в PlayStation Store. SIE також видалить Cyberpunk 2077 з PlayStation Store до наступного повідомлення", – йдеться в заяві компанії.

Студія CD Projekt своєю чергою заявила, що це рішення було прийнято після обговорення з Sony. Розробники також додали, що ті, хто вирішить не повертати гроші або ж придбав гру на диску, будуть й надалі отримувати патчі, і зможуть грати в Cyberpunk 2077 на консолях PlayStation. Також гру для PS4 можна буде придбати на дисках.

Відео дня
Гри вже немає у PS Store / скріншот

Коли саме Sony допустить до продажу гру в PlayStation Store – невідомо.

Як зазначив старший аналітик агентства Niko Partners Деніел Ахмад, це безпрецедентний випадок. Раніше був схожий приклад з поганим станом гри Batman: Arkham Knight на ПК. Але тоді сам видавець, Warner Bros, прийняв рішення тимчасово зняти гру з продажів у Steam. У випадку з Cyberpunk 2077 це рішення прийняв платформотримач – Sony.

Ахмад стверджує, що CD Projekt могли б відкласти реліз ще на рік, щоб уникнути цієї ситуації. При цьому продажі через перенесення не постраждали б. Також він зазначив, що Sony в підсумку вчинила правильно, вирішивши повернути гроші всім гравцям.

"Sony зробила правильно, запропонувавши повернення коштів власникам PS4, які справедливо незадоволені продуктивністю гри. Особливо після того, як CDPR запропонувала гравцям повернути гроші, а потім не домовилася з платформотримачами, щоб забезпечити цей процес", – підкреслив Ахмад.

Скандал навколо Cyberpunk 2077

  • Cyberpunk 2077 вийшов 10 грудня 2020 року на ПК, Xbox One та PS4.
  • На консолях гра вийшла в поганому технічному стані – геймплей супроводжувався незліченними багами, тривалими завантаженнями текстур, глітчами та вильотами гри.
  • Незабаром CD Projekt вибачилася перед гравцями та запропонувала їм оформити повернення коштів на консолях, не повідомивши при цьому самих платформотримачей – Microsoft та Sony.
  • В результаті через жорсткі правила повернення коштів за гру в PS Store не всі бажаючі змогли отримати назад свої гроші. Таким чином гравці незабаром почали звинувачувати не CD Projekt за погану оптимізацію Cyberpunk 2077 на консолях, а самих платформотримачей.