10 людей за тиждень померли від переохолоджень та обморожень / фото УНІАН

Упродовж тижня в Україні від переохолоджень та обморожень постраждало 264 людини, 10 людей — померло.

Про це написала в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook.

«Сумна статистика слугує важливим нагадуванням, що в холодний період року варто бути дуже обережними. Та уважним до інших. Існує багато «традиційних» способів, щоби зігрітися. Натомість не всі справді дієві, більш того можуть бути навіть небезпечними для здоров‘я. Зібрали кілька важливих правил для зігрівання», - написала Супрун.

Відео дня

Зокрема вона наголосила, що важливо в морозну погоду не пітніти.

«Одягайте кілька більш легких светрів, а не один дуже теплий. Якщо буде спекотно — один з них можна зняти. Не одягайте занадто багато речей, перш за все — вам має бути зручно. Велика кількість одягу, що стримує рухи, — не найкращий варіант. Верхній одяг має захищати від вітру та снігу. Краще, щоби до тіла щільно прилягав один шар одягу — до прикладу, термобілизна. Поверх нього — вільне вбрання. Така комбінація створить шар повітря, що грітиме тіло», - пояснила Супрун..

В.о. міністра не радить зігріватись алкоголем. «Гарячий глінтвейн чи горілка з перцем дають оманливе відчуття тепла. Алкоголь та низька температура на вулиці — небезпечна комбінація», - наголосила вона.

Читайте такожЗа добу в Україні 12 осіб було госпіталізовано через переохолодження та обмороження

Водночас, за її словами, важливо пити достатньо рідини – гарячих безалкогольних напоїв.

Також в.о. міністра радить не виходити з дому голодними і якщо змерзли — поїсти і краще, щоб їжа була теплою.

«На морозі уникайте перевтоми — коли ви втомлені, то втрачаєте тепло швидше. Не куріть. Куріння, зокрема нікотин, погано впливає на стінки судин. Це збільшує ризики порушити терморегуляцію», - додала Супрун.

За її словами, якщо треба довго бути на вулиці — кожні півгодини-годину слід заходити у тепле приміщення чи в найближчий пункт обігріву.

«Якщо ви відчуваєте тремтіння, млявість, виснаження, сонливість, порушення вимови та здатності мислити — це ознаки переохолодження. У дітей їх можна помітити, якщо шкіра яскраво-червона та холодна, а вони самі дуже мляві», - звернула увагу Супрун.

В таких випадках вона радить виміряти температуру. «Якщо температура тіла вища за 34 градуси, зігрійте людину в теплому приміщенні, дайте випити теплий напій (в жодному разі не алкогольний!) та поїсти, за необхідності — знеболювальне. …Якщо ж температура тіла нижча за 34 градуси — потрібна госпіталізація. Поки чекаєте на допомогу — можна накласти термоізольовану пов’язку (ватно-марлеву, бавовняну тощо) для зігрівання. У жодному разі не розтирайте шкіру снігом, не опускайте уражені кінцівки у гарячу воду та не прикладайте їх до батареї чи обігрівача. Не чіпайте обморожені ділянки тіла та не масажуйте їх», - зазначила Супрун.