Так, у лимонах справді є вітамін С, але скибки лимону чи чаю із ним не достатньо / Фото vegafood.com.ua

Виконувач обов'язків глави МОЗ України Уляна Супрун назвала користь вітаміну С для лікування застуд, "покращення самопочуття" міфом і навіть фейком, який створив у 1970-ті двократний нобелівський лауреат Лайнус Полінг, відкривач вітаміну С.

У базі клінічних досліджень Cochrane опубліковано, що вітамін С не здатний зменшити частоту застуд в населення, тож немає причин додатково його споживати, пише Супрун на своїй сторінці у Facebook.

Втім, додатковий вітамін С дієвий в разі значних фізичних навантажень, наприклад, для марафонців

Відео дня

Крім того, деякі роботи показали, що вітамін С на 15% скорочує тривалість застуди, тобто люди хворіють, наприклад, не шість днів, а п’ять.

Читайте такожСупрун "рознесла" противників вакцин одним постом

"На день дорослим потрібно вживати 75-90 мг вітаміну С. У випадку передозування у чоловіків вдвічі підвищується ризик утворення каменів в нирках. А споживання понад двох грамів вітаміну С на добу може призвести до нудоти, діареї, блювання, печії, головного болю та безсоння", - наголосила в.о. глави МОЗ.

Супрун нагадала про ще один міф: нібито найбільше вітаміну С в лимонах. Так, у лимонах справді є вітамін С, але скибки лимону чи чаю із ним не достатньо – щоби спожити 90 мг вітаміну С, слід з’їсти великий лимон разом зі шкіркою, бо аскорбінової кислоти там не так і багато. Найкращими його джерелами є шипшина, солодкий та гострий перець, броколі, брюссельська капуста, смородина і ківі.

Виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я нагадала, що асоціація між лимонами та вітаміном С з’явилася у 18 сторіччі. Щоб не захворіти на цингу, моряки брали лимони на борт.

"Коли під рукою розмаїття інших овочів, фруктів та зелені, немає потреби їсти екстрадози аскорбінової кислоти чи лимонів", - підсумувала Супрун.

Раніше повідомлялося, що через тривалу відсутність сонця взимку в багатьох відчувається брак вітаміну D. Вас тягне на солодке, постійно хочеться спати, одна застуда закінчується і починається інша – це привід перевірити рівень вітаміну D у крові.