У 70% випадках швидку допомогу викликають не за призначенням, каже Супрун / фото dpchas.com.ua

Близько 70% викликів швидкої допомоги в Україні - непрофільні, тобто здійснені не за призначенням.

Це - виклики екстреної медичної допомоги, які змушують бригади "швидкої" виконувати роль таксі, сусідів чи сімейних лікарів — загалом кого завгодно, тільки не своє справжнє призначення. Про це на своїй сторінці у Facebook пише виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

Читайте такожСкільки "швидка" їде на виклик до пацієнта в Україні: дослідження

Відео дня

Вона зазначила, що в таких випадках люди розповідають про безпосередню загрозу життя їм або їхнім близьким, але насправді це не так.

"Але по приїзду виявляється, що пацієнт не потребував екстреної допомоги. Наприклад, медиків просять збити тиск, знизити температуру чи відвезти до лікарні, коли відсутня пряма загроза життю і здоров’ю. Взагалі абсурд, коли за екстреною допомогою звертаються, щоб вимкнути газ у квартирі — а буває і таке", - заявила в.о. глави МОЗ.

Таким чином, близько 70% викликів "швидкої" не завершується госпіталізацією пацієнтів.

"Те, що таких викликів більшість, не лише проблема бригад екстренки, які працюють в дуже непростих умовах. Це проблема всіх нас, адже поки бригада радить випити парацетамол від температури (що є по суті консультацією, яка надається сімейним лікарем) хтось з інфарктом залишається без екстреної допомоги, бо всі медики зайняті на непрофільних викликах", — наголосила Супрун.

Раніше в МОЗ заявили, що на повну модернізацію системи невідкладної медичної допомоги необхідно 10 мільярдів гривень при виділеному додатковому 1 мільярді в рамках всієї медичної реформи в Україні.