Ілюстрація REUTERS

В.о. глави МОЗ Уляна Супрун заявила, що в яблуках немає заліза.

Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook. Супрун зазначила, що залізо нашому організмі потрібне для перенесення кисню еритроцитами, роботи м’язів, імунної системи, синтезу ДНК та функціонування низки ферментів. 

Брак заліза в раціоні чи наша нездатність його засвоювати і накопичувати в тілі викликають залізодефіцитну анемію — нестачу  гемоглобіну і, як наслідок, погане постачання кисню тканинам. Ми відчуваємо слабкість, кволість, нездатність швидко бігати, концентруватися,  і при цьому виглядаємо блідими, часто з темними колами під очима. 

Відео дня

Також виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я пояснила, де шукати залізо:

1. У тваринних продуктах: червоному м’ясі, печінці, кров’янці — у 55-60% знаходиться в гемовій формі. В цьому разі іон заліза зв’язаний із великою органічною молекулою, що тримає його, як клешнями краба. В кишківнику воно поглинається значно ефективніше, ніж негемове залізо, притаманне рослинним продуктам. З м’яса, якщо все гаразд із травленням, засвоюється 20% заліза. 

Читайте такожСупрун розкритикувала українців за пристрасть до піци та шаурми

2. Негемове залізо зустрічається в добавках та рослинній їжі. Найбільший вміст заліза в горіхах, бобових, гречці, чорносливі та куразі, і зелені, зокрема, кропиві та листовій капусті (кейл). 

"Ви, мабуть, чули, що найбільше заліза не в кров’янці, а в шпинаті, тож їсти слід його. Але в шпинаті залізо утворює оксалати — солі щавлевої кислоти, які практично нерозчинні, а отже недоступні для засвоєння. Зі 100 грамів тушкованого шпинату вдасться засвоїти 1,7% присутнього там заліза. Пророщування бобових та гречки і тушкування замість споживання в сирому вигляді, покращують біодоступність заліза з рослинної їжі", - наголосила в.о. глави МОЗ.

Добова потреба в залізі залежить від віку, ваги та фізіологічного стану:

▪ дітям до року потреба потрібно близько 11 міліграмів на добу;

▪ старшим дітям 7-10 міліграмів;

▪ підліткам і дорослим — 14-18 міліграмів;

▪ людям старшим за 50 — 8 міліграмів;

▪  під час вагітності потреба в залізі складає 27 мг на добу;

▪ у грудному молоці є залізо, але його кількість недостатня для дітей, старших за 4-6 місяців.