Профілактика оніміння дуже проста / фото pixabay.com

Хоча б раз в житті у кожної людини виникало відчуття оніміння. Найчастіше німіють руки або ноги. Часто через оніміння рук або ніг можна не хвилюватися, але це може бути симптомом інших хвороб.

Про це розповів "Здоров'ю 24" лікар-невролог Олексій Сиделковський. Оніміння кінцівок можна розділити на безпечне і небезпечне.

"Безпечне" оніміння – це коли будь-яка ділянка тіла німіє через тривале незмінне положення тіла або занадто туго перетягнуту частину тіла (наприклад, ремінцем від взуття, пов'язкою або джгутом) – відбувається здавлювання кровоносних судин.

Відео дня

Такий вид оніміння не викликаний внутрішніми захворюваннями. Занадто тривалий застій крові може спричинити тяжкі наслідки, зокрема, синдром тривалого здавлення, тромбогеморагічний синдром і сепсис.

Небезпечне оніміння – це регулярне оніміння, не викликане тривалою нерухомістю або здавленням.

Важливо: якщо німіє не тільки кінцівка, але й ділянки, не схильні до "затікання" (обличчя, спина, область геніталій), причинами можуть бути різні захворювання.

Читайте такожЯк лікувати запалення сідничного нерва

Оніміння кінцівок – причини виникнення

- механічне перетискання судин (тромби, травми, остеохондроз, набряки, пухлини);

- "слабкі" судини;

- анемія та гіповолемія (патологічний стан, який відбувається через зменшення обсягу циркулюючої крові);

- нестача кальцію, магнію, вітаміну В12;

- цукровий діабет;

- артрити;

- неврити;

- розсіяний склероз;

- різні неврологічні захворювання;

- защемлення, здавлювання нервів (травми, набряки, пухлини, дуже вузькі канали проходження нервів);

- транзиторні ішемічні атаки;

- важкі хвороби серця;

- передінфарктний і передінсультний стан.

Німіють руки та ноги

Такого типу оніміння дуже небезпечне для здоров'я і навіть життя людини. Важливо вчасно звернутися до лікаря і почати лікування. Найчастіше сімейні лікарі направляють хворого до невролога та кардіолога, рідше – ендокринолога.

Профілактика оніміння дуже проста: правильне харчування, дотримання нормального режиму сну, тренування серцево-судинної системи, відмова від куріння тощо.