Дитина захворіла на правець / фото УНІАН

До львівської обласної дитячої лікарні "Охматдит" госпіталізували 12-річного хлопчика з Яворівського району, у якого лікарі діагностували інфекційне захворювання – правець.

Це перший випадок захворювання на правець серед дітей у цьому році на Львівщині, і сьомий – за останні роки, повідомила ZAXID. NET головний епідеміолог Львівщини Наталія Тімко.

Заступниця головного лікаря Олександра Бурда повідомила, що до лікарні дитину госпіталізували у суботу із симптомами, які характерні для правця – у нього посмикувалися м’язи нижніх кінцівок. 20 днів тому хлопець упав і подряпав коліна. Через рани інфекція і потрапила в організм.

Відео дня

Читайте такожВ Україні зафіксовано небезпечну інфекцію - 11-річний хлопчик лежить у лікарні при смерті (відео)

"За словами матері, хлопчик не мав щеплення від правця. Із семи випадків правця серед дітей, які ми фіксували за останні роки, два випадки – з Яворівського району. Найчастіше це захворювання діагностуємо саме влітку, коли діти бігають, падають, отримують різного роду травми через які й потрапляє в організм інфекція", - каже Бурда.

Хлопчик перебуває на лікуванні в травматологічному відділенні лікарні, отримує необхідне лікування й перебуває під постійним наглядом лікарів. Наразі у нього не є важка форма правця, але як поведеться хвороба далі, спрогнозувати важко.

Нагадаємо, правець – це гостре інфекційне захворювання, що вражає нервову систему і проявляється сильними судомами. У тяжких випадках хворий вигинається дугою, спираючись на п’ятки й потилицю. Якщо негайно не розпочати лікування, пацієнт може і померти. Правець може спричиняти важкі ускладнення – асфіксію та зупинку серця. За даними МОЗ, від важких форм цього захворювання смертність сягає понад 50%.