Ілюстрація REUTERS

Facebook почне боротися з оманливими постами про здоров’я, лікування хвороб та медицину.

Про це на своїй сторінці у соцмережі повідомляє в.о. глави МОЗ Уляна Супрун. Вона зазначила, що Facebook дещо змінює алгоритм, аби в стрічках користувачів поменшало постів, із яких може скластися враження, що існують, наприклад, чудодійні ліки.

"Соціальна мережа буде аналізувати та передбачати, чи містять дописи сенсаційні заяви на тему медицини та здоров’я. Такі пости показуватимуть в стрічці нижче. Це хороша новина для України. Люди мають високу довіру до інформації в інтернеті, зокрема в блогах та соцмережах. Але часто це відгукується негативними наслідками для здоров’я. В інтернеті дійсно дуже легко знайти будь-що, але і брехню в тому числі — вона сама з’являється в стрічці новин та рекламних дописах", - йдеться у повідомленні Супрун.

Відео дня

Читайте такожСмерті через кір в Україні: озвучено страшну статистику

Неприпустимо, коли українці не роблять щеплень і хворіють на небезпечні хвороби лише через фейкові та маніпулятивні дописи в соцмережах, наголосила виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я. Найчастіше люди шукають інформацію про вакцинацію онлайн. І близько 70% таких людей, кажуть, що вона суттєво вплинула на їхнє рішення робити щеплення чи ні.

"Відтак, існує велике поле для маніпуляцій та атак. Цим добре користується Росія. Російські боти та тролі кілька років поспіль поширювали брехню про вакцини та роздмухували антивакцинаторські настрої у суспільстві в Twitter. Жертвами цієї інформаційної війни стали Україна, Греція, Франція, Італія, Румунія та Сербія. У цих країнах зараз висока захворюваність на кір та низький рівень охоплення вакцинацією. Постраждали від атаки й США — там також почала зростати", - розповіла Супрун.

Але не лише боти поширюють фейки та неправдиву інформацію. Це роблять також і популярні блогери. Наприклад, дослідження університету Ґлазгоу довело, що більшість британських блогерів поширюють недостовірну та неперевірену інформацію стосовно здорового харчування та втрати ваги. Найчастіше вони видавали власну думку за факти, не давали посилань на достовірні джерела та не повідомляли про застереження щодо вживання певних продуктів.

Раніше уряд ухвалив постанову про законопроект, який скасовує видачу спеціального дозволу від МОЗ на заняття народною медициною (цілительством) та передбачає заборону її реклами.