Дієтолог розповіла про "антидепресантне" меню / facebook.com/O.Skytalinska

Якщо в раціоні переважатимуть продукти з різними омега-3 жирами — рослинними та рибними (риба, морепродукти), омега-9, будуть мінімізовані омега-6, то рівень запалення в організмі буде суттєво знижений.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила дієтолог Оксана Скиталінська.

Так, докозагексаєнова кислота або ДГК (одна із «рибних» омега-3) має антидепресантну дію.

Відео дня

Позитивний вплив на мозок мають і якісні зернові, тобто такі, які мають оболонки. В зернових містяться вітаміни В6, В9, В12, холін, альфа-ліпоєва кислота, тому ложка вівсяної або гречаної каші буде непоганим доповненням до раціону. Харчові волокна та бетаглюкани, які містяться у вівсянці, мають антисклеротичний ефект.Альфа-ліноленова кислота або АЛК (одна із різновидів «рослинної» омега-3) має таку саму дію. Окрім того, ніжна клітковина, якою багаті насіння льону та чіа, сприяє росту корисних мікроорганізмів, які виробляють надзвичайно цінні коротколанцюгові жирні кислоти (КЛЖК), що також мають антидепресивну дію.

Читайте такожДієтолог назвала причини, з яких постійно хочеться їсти

Окрім зернових, насіння льону та чіа, ягоди, овочі та фрукти багаті антиоксидантними та протизапальними речовинами(поліфенолами, вітаміном Е, каротиноїдами), які також мають антидепресантну дію.

Також дієтолог показала на фото сніданок на трьох дорослих та одну дитину 8 років:

— Овочі (помідори, зелень, броколі) з італійською моцарелою та оливковою олією Extra virgin. Ледь присолені і побризкані лимонним соком.

— Оселедець з яблуком (омега-3 та пектин).

— Вівсянка (3 столові ложки) з вівсяними висівками і чайною (з невеликою гіркою) ложкою вершкового масла. Також ледь присолена.

— Ягоди чорниці, малини та лохини — по неповній склянці на людину.

— Розмочене насіння льону та чіа (по великій, з «наворотом», столовій ложці на кожного).

— Натуральний йогурт (пробіотик) з вмістом біфідобактерій.

"Їжа для щастя та радості — це реально", - підсумувала Скиталінська.