В Україні близько 123 тисяч пацієнтів отримують лікування від ВІЛ / Фото: newsru.co.il

У Міністерстві охорони здоров’я запевняють, що Україна повністю забезпечена препаратами для лікування ВІЛ-інфекції.

Про це повідомляється на сайті МОЗ.

«Україна повністю забезпечена новітніми препаратами для лікування ВІЛ, близько 123 тисяч ВІЛ-позитивних пацієнтів отримують лікування», - йдеться у повідомленні.

Відео дня

Читайте такожВ Україні з початку року від СНІДу померло майже 2,5 тисячі людей - МОЗ

У МОЗ зауважують, що у 93% ВІЛ-позитивних, які отримують антиретровірусну терапію, вірус у крові не виявляється, а це означає, що вони не можуть передати ВІЛ іншим.

У відомстві нагадали, що 27 листопада Кабінет міністрів ухвалив Державну стратегію протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусним гепатитам на період до 2030 року. Одним із основних напрямів цієї стратегії є подолання епідемій ВІЛ/СНІДу. Для цього буде удосконалено систему ефективного виявлення ВІЛ-інфекції та розширено мережу закладів, у яких можна зробити тест. Стратегія передбачає, що одразу після встановлення діагнозу пацієнту буде надано доступ до нових високоякісних препаратів антиретровірусної терапії.

Також зазначається, що у державному бюджеті на 2020 рік передбачено 207,9 млн грн на фінансування послуг з супроводу та профілактики ВІЛ, що дозволить розширити охоплення послугами з 252 тис. українців у 2019 році до понад 356 тисяч українців у 2020.

У відомстві додають, що, за оцінками національних і міжнародних експертів, в Україні - близько 200 тис. ВІЛ-позитивних людей, понад 60 тис. з них не знають про свій статус. Так, у жовтні в Україні офіційно зареєстровано 1 431 новий випадок ВІЛ-інфекції, у 658 пацієнтів діагностовано СНІД. Найпоширенішим шляхом інфікування ВІЛ залишається статевий. В Україні тестування на ВІЛ, а також лікування ВІЛ-позитивних осіб безкоштовне.