Гіпертонія: причини захворювання, основні симптоми, лікування і профілактика / pixabay.com

На гіпертонію, за останньою інформацією, страждають від 10 до 12 мільйонів українців. Гіпертонія є розповсюдженою недугою, а її лікування може попередити ризик виникнення інфаркту або серцевої недостатності.

Гіпертонія – це хвороба, яка полягає у зависокому артеріальному тиску: коли кров надміру тисне на стінки артерій зсередини.

Читайте такожУкраїнці зможуть за державні кошти лікувати за кордоном деякі види раку - МОЗ

Відео дня

Підвищений тиск може призвести до інфаркту, інсультів, ниркової або серцевої недостатності, погіршення зору й інших ускладнень.

Часто недугу важко виявити, оскільки вона має безсимптомний перебіг. Щоб її виявити, треба постійно слідкувати за власним здоров’ям і вимірювати тиск.

Водночас гіпертонію 2 ступеня можна відстежити за погіршенням зору.

Гіпертонія: основні симптоми та причини захворювання

Причини підвищення тиску можуть бути різними. Наприклад, тиск підвищується на фоні сильного емоційного стресу, вживання алкоголю або після значного фізичного навантаження. Втім, невдовзі тиск нормалізується. В інших випадках треба звертатися до лікаря.

Гіпертонія розвивається через надмірне вживання солі, психоемоційний стрес або ожиріння. На недугу переважно страждають жінки віком більш ніж 50 років.

Ризики зростають при малорухливому способу житті, а також якщо у пацієнта у родині вже є ті, хто страждає на серцево-судинні захворювання.

Читайте такожКабмін затвердив план запобігання занесенню і поширенню в Україні нового коронавірусу з Китаю

Гіпертонію 1 ступеня визначити найважче, оскільки відсутні об’єктивні прояви ураження органів-мішеней.

Отже, гіпертонія має чимало причин, зокрема неправильний спосіб життя і генетику рідних.

Що таке гіпертонія? Це захворювання серцево-судинної системи, яке проявляється систематичним підвищенням артеріального тиску.

Що повинен знати пацієнт, щоб запобігти артеріальній гіпертонії:

Зверніться до лікаря при виявленому підвищеному артеріальному тиску;

У випадку діагностування хвороби не займайтеся самолікуванням. Гіпертонію не можна вилікувати якимось одним набором ліків, а саме лікування триває довго і спрямоване на зниження тиску.

За погіршення самопочуття (головний, серцевий біль, запаморочення) треба проконсультуватися з лікарем. Крім того, важливу роль у лікуванні відіграє правильний режим праці та відпочинку.

Гіпертонія: народні засоби

Для того, щоб хвороба не заскочила вас зненацька, краще почати профілактику гіпертонії вже зараз.

Раціон

Для першого разу достатньо нормалізувати власний раціон – вилучіть зі щоденного вживання горох, квасолю і темне м’ясо, макаронні вироби, смажені та занадто жирні продукти. Більше вживайте молочних продуктів.

Прогулянка

Якщо у вас раптово підвищився тиск і з’явився головний біль, медики рекомендують якомога швидше вийти на свіже повітря. Вечірні 20-хвилинні прогулянки у парках або лісі значно покращать самопочуття.

Рекомендовані й легкі фізичні вправи, але за умови, що кров’яний тиск не перевищує 160 мм.

Киньте шкідливі звички

Доведено, що паління та алкоголь є одними з причин гіпертонії. При високому артеріальному тиску протипоказані кава і чорний чай, а зелений час за правильного використання навпаки допоможе знизити тиск.