Прикордонники в аеропорту "Бориспіль" / REUTERS

У Міністерстві охорони здоров'я розповіли, які обмежувальні та засоби захисту застосовуватимуть під час евакуації українців з китайського міста Ухань та провінції Хубей.

Як передає кореспондент УНІАН, генеральний директор Центру громадського здоров’я (ЦГЗ) Мінохоронздоров’я України Ігор Кузін під час брифінгу повідомив, що «ні в які капсули цих осіб ніхто поміщати не буде, для них виділять додаткові автобуси, які зустрінуть біля літака та відвезуть до місця обсервації».

Читайте такожУ МОЗ розповіли, від чого залежить дата повернення українців, які перебувають на лайнері Diamond Princess

Відео дня

«Будь-яка особа, яка буде евакуйовуватися, вона оцінюється як потенційно можливий випадок, тому по відношенню до неї, не зважаючи на те, що є температурний контроль, є певні засоби захисту, будуть застосовувати максимально обмежувальні заходи. Ми розраховуємо на те, що екіпаж буде складатися із 16 осіб», - сказав він.

За словами Кузіна, також рейс супроводжуватимуть троє медпрацівників - два лікаря і медсестра.

«Планується, що увесь склад команди, який буде відлітати туди для евакуації, вони використовуватимуть одноразові костюми біологічного захисту ті інші засоби, відповідно до розпорядження МОЗу. Пасажири, які будуть евакуйовані, з ними буде проведено певний інструктаж з інфекційного контролю, і вони будуть під час польоту перебувати у звичайних масках. Вони будуть проходити двократний температурний скринінг перед посадкою, перед приїздом сюди», - сказав гендиректор ЦГЗ.

Він також додав, що техніка і транспортні засоби, які використовуватимуть для евакуації, будуть дезінфікувати в посиленому режимі, а на борту літака після польоту за рекомендацією виробника буде проведено заміну повітряних фільтрів.

Як повідомляв УНІАН, евакуація українців з Уханя і провінції Хубей попередньо планується 11 лютого.

За інформацією гендиректора ЦГЗ Кузіна, українців, яких планують евакуювати, розмістять на 14-денний карантин. А тим громадянам, які не захочуть підписати згоду на 14-денний карантин, буде відмовлено в евакуації.

Кузін повідомив, що вже розроблено форму згоди, яку доведено до відома тих українців, які виявили бажання на евакуацію. На даний час 51 особа підтвердила готовність підписати згоду, в тому числі одна дитина.

*** Про спалах пневмонії невстановленого походження в місті Ухань влада Китаю заявила наприкінці грудня 2019 року. Збудником захворювання став новий тип коронавірусу – 2019-nCoV. Він передається від людини до людини, інкубаційний період триває від 2 до 12 діб.

Всесвітня організація охорони здоров'я 30 січня оголосила надзвичайну ситуацію міжнародного значення в зв'язку з поширенням коронавірусу з Китаю.

Станом на 10 лютого у світі зареєстровано 40 536 лабораторно підтверджених випадків нової коронавірусної інфекції, з них 910 летальні.