Цукровий діабет / doctor-hcv.com

Цукровий діабет – це захворювання, при якому виникає хронічний підвищений рівень глюкози в крові через нестачу інсуліну. Наслідки захворювання можуть призвести до порушення обміну речовин, руйнування судин, нервової системи, а також інших органів.

Типи цукрового діабету

Читайте такожСтевія: шкода, користь стевії та інших підсолоджувачівЦукровий діабет 1 типу або інсуліновий (найчастіше спостерігається у дітей і у молодому віці; при цьому типі людина залежить від інсуліну і змушена регулярно вводити його, інакше може загинути);

цукровий діабет 2 типу або інсуліннезалежний (зустрічається у чоловіків і у жінок у віці від 40 років, які страждають від надмірної ваги);

Відео дня

симптоматичний цукровий діабет або вторинний (виникає як наслідок певного захворювання, зустрічається досить рідко);

гестаційний цукровий діабет (стан, що зустрічається у вагітних жінок через підвищений рівень цукру в крові, часто зникає після пологів);

прихований цукровий діабет або латентний (захворювання, що протікає без прояву характерних симптомів. Дана форма небезпечна тим, що при несвоєчасній діагностиці може перейти на цукровий діабет 2 типу).

Цукровий діабет симптоми / medic.ua

Окремо виділяють цукровий діабет, який виникає на тлі нераціонального харчування.

Симптоми цукрового діабету

Основні симптоми цукрового діабету 1-го типу

  • сухість у роті і горлі, сильна спрага, поліурія (збільшення кількості сечі, що виділяється);
  • підвищення апетиту, що супроводжується зниженням ваги;
  • шкірний свербіж разом з підвищеною сприйнятливістю організму до шкірних і інших інфекцій (фурункульоз, грибок нігтів і шкіри, туберкульоз, пневмонія);
  • зниження статевого потягу та потенції;
  • зниження гостроти зору;
  • наростаючі явища ураження слизової рота і тканин зуба (карієс, гінгівіт, стоматит, пародонтоз і т. д.);
  • слабкість.

Основні симптоми цукрового діабету 2-го типу

Цей тип захворювання характеризується досить тривалим періодом безсимптомного перебігу хвороби.

Перші ознаки цукрового діабету 2-го типу проявляються поступово. Хворого турбують ті ж симптоми, що і при СД-1, але менш виражені:

  • сухість у роті,
  • спрага,
  • шкірний свербіж,
  • болі в ногах,
  • інфекції шкіри і слизових.

Також, нерідко відзначається артеріальна гіпертензія, порушення зору, різні нейропатії та еректильна дисфункція.

Основні симптоми гестаційного діабету

Цей тип захворювання не має яких-небудь специфічних проявів, які дозволили б запідозрити його наявність без лабораторної діагностики.

Цукровий діабет лікування / info-health.kz

По мірі розвитку цукрового діабету виникають ускладнення, що впливають практично на всі органи і системи. Від захворювання страждає стан шкіри, нирок, судин, нервової системи. Хворого мучить хронічні болі в м'язах. При важких формах цукрового може спостерігатися втрата свідомості, відмова роботи деяких органів, кома.

Діагностика цукрового діабету

Щоб діагностувати захворювання, у медичній практиці використовується кілька методів.

Для початку необхідно здати аналіз крові на вміст глюкози,

Також застосовується метод проби на толерантність до глюкози. Пацієнт приймає глюкозу, розчинену у воді, потім визначають рівень глюкози в крові.

Крім того, використовують дослідження сечі на глюкозу і вміст кетонових тел. Якщо виявлені кетонові тіла, значить, пацієнт хворий.

Ще визначається глікозильований гемоглобін: при підвищеному рівні даної речовини діагноз цукрового діабету підтверджується.

Цукровий діабет ознаки / delfi.lv

Іншим методом діагностики цукрового діабету є визначення рівня інсуліну і С-пептиду в крові.

Лікування цукрового діабету

На жаль, визначення найбільш ефективних методів лікування діабету досі залишається невирішеним завданням, адже це захворювання дає наслідки на життєво важливі органи.

Читайте такожЧому німіють руки: названо причиниЦукровий діабет 2 типу можливо мінімізувати при підтримці здорової дієти. Правильно харчуючись і дотримуючись активного способу життя, людина здатна вилікуватися.

Однак, складні форми діабету 2-го типу та цукровий діабет 1-го типу, згідно з проведеним дослідженням, повністю вилікувати неможливо.

Пацієнтам необхідні постійний прийом призначених препаратів і консультації лікарів. На цей час розроблені спеціальні ліки та пристрої, що дозволяють контролювати рівень глюкози в крові.

При діабеті 1-го типу потрібно постійно вводити інсулін в кров, оскільки може виникнути кома і людина загине.