Китайці стверджують, що слід уміти слухати і бачити природу. Адже, її мешканці можуть своєю поведінкою розповісти багато чого людині і навіть попередити про стихійні лиха, що насуваються, зокрема землетруси. Як повідомила газета "Чайна дейлі", в цьому напрямі активно працює сейсмологічне управління східної китайської провінції Шаньдун в крупному порту Циндао.

За словами представника сейсмоуправління Го Юйгуя, це - зоопарки, звіринці, селянські господарства і центри по розведенню звірів, працівники яких пильно стежать за тим, чи не з`явилося що-небудь дивне в звичках їх підопічних, що часто може говорити про стихію, що наближається.

Сейсмологам допомагають навіть павичі. Одним словом, спостереження за поведінкою тварин - одна із сторін роботи по прогнозуванню землетрусів. Всі повідомлення порівнюються з даними наукових приладів. За словами газети, в лютому 1975 року таким чином фахівці передбачили землетрус силою 7,3 балу за шкалою Ріхтера в Хайчене в північно-східній китайській провінції Ляонін. За 13 годин до удару підземної стихії була проведена масова евакуація жителів.

Відео дня

Тим часом, ні тварини, ні наукова апаратура, не змогли наперед попередити про землетрус в липні 1976 року в Таншані /провинция Хэбэй/, розташованому в ста з гаком кілометрів від Пекіна. Підземний удар досяг 8,2 балів за шкалою Ріхтера. Потім відбулося декілька афтершоків магнітудою 7,1. В результаті загинуло більш як 242 тис. осіб.

ami-tass.ru