Європарламент схвалив нові правила моніторингу за безпекою медицини і медикаментів, що виписують хворим.

Як передає власний кореспондент УНІАН, про це йдеться у прийнятому на сесії Європарламенту в Страсбурзі законодавстві, що складається з проекту директиви і проекту нормативно-правового акту.

Згідно з прийнятими сьогодні рішеннями планується, зокрема, створити загальноєвропейський і національні веб-портали для надання інформації про медичні продукти та їхні доведені побічні ефекти. При цьому національні веб-портали, пов`язані з європейським, повинні містити доповіді про оцінку продуктів, їхні характеристики, а також інформаційні вкладиші для пацієнтів.

Відео дня

Крім того, на порталах, а також на інформаційних вкладишах до ліків для пацієнтів повинна міститися інформація про те, як повідомити про можливі несприятливі реакції через національні портали або інші засоби зв`язку.

Нове законодавство також передбачає, що для деяких медичних продуктів обов`язковою вимогою для отримання доступу на ринок стане моніторинг за їхньою дією протягом певного терміну після отримання дозволу на продаж.

При цьому такі продукти повинні будуть продаватися зі спеціальним чорним маркуванням і додатковим текстом: «Цей продукт є предметом додаткового спостереження». Такі продукти також повинні будуть перераховуватися на веб-порталах Європейського Союзу і країн-членів.

Фармакологічна база даних ЄС повинна буде містити всю інформацію про всі продукти, що мають дозвіл на продажі на ринках Євросоюзу або окремих країн-членів. При цьому база даних має бути повністю доступною для країн-членів ЄС, Європейського медичного агентства і Єврокомісії.