Пацієнтські та громадські організації закликають міністра охорони здоров’я Раїсу Богатирьову не допустити закупівлю препаратів для лікування гепатитів за корупційною схемою.

Про це йдеться у переданій УНІАН заяві благодійного фонду "Дорадча рада спільнот з питань доступу до лікування в Україні" (ЮКАБ).

«Міністерство охорони здоров’я вирішило заробити на хворих на гепатит. Щойно Кабмін вперше в історії України вирішив фінансувати закупівлю ліків для лікування гепатитів, чиновники МОЗ одразу почали маніпуляції із тендерами – обмежуючи кількість продавців. І це – після того, як всі компанії-виробники сенсаційно заявили про готовність більше ніж вдвічі зменшити вартість курсу лікування від смертельної хвороби», - заявили в ЮКАБ.

Відео дня

Сьогодні пацієнтські та громадські організації звернулися до міністра охорони здоров’я Раїси Богатирьової з вимогою не допустити закупівлю препаратів для лікування гепатитів за корупційною схемою. У заяві сказано, що, відповідно до рішення комісії тендерного процесу міністерства, на торги зможе податися представники лише 1 виробника. Відтак – закупити міністерство зможе лише певний вид інтерферонів, що поряд з іншими використовуються для лікування гепатитів.

Як заявив голова «Центру протидії корупції» Віталій Шабунін, «рішення номенклатурного комітету – очевидне свідчення підготовки корупційних торгів. Ми вже зараз готуємо листи до всіх контролюючих та правоохоронних органів про кричуще порушення та вимагатимемо притягнення до кримінальної відповідальності людей, відповідальних за цю закупівлю».

У ЮКАБ нагадали, що 4 вересня вперше в історії України уряд виділив 33,2 млн грн на закупівлю препаратів для хворих на гепатит. На ці кошти МОЗ має здійснити перші державні закупівлі ліків для людей з таким діагнозом.

«Ми розуміємо, що чиновники не могли пропустити повз себе такий ласий шматок, – зауважила виконавчий директор ЮКАБ Ольга Стефанишина. – Саме тому нас, представників пацієнтської спільноти, не хотіли пускати на закриті засідання робочої групи, прописуючи документацію таким чином, щоб на тендер змогла зайти лише одна компанія».

Крім того, в ЮКАБ нагадали, що в Україні існує всього два виробники препаратів від гепатиту С – альфа-2а та альфа-2в. Обидва препарати довели свою ефективність та мають всі необхідні ліцензії та міжнародні сертифікати. Щоб тендер відбувся чесно та прозоро, а препарати були закуплені за найнижчою ціною і відповідно у більшій кількості, тендерна документація не повинна містити перепон для другого виробника. Комісія МОЗ прописала її таким чином, що другий препарат не потрапляє до переліку препаратів, що закуповуватиме МОЗ для людей з діагнозом «гепатит», незважаючи на те, що обидві компанії заявили про готовність зниження ціни та готовність взяти участь у тендері.

Шабунін заявив, що «це стандартна корупційна схема в державних закупівлях ліків. Адже в такому випадку виробник або постачальник, чия продукція підходить по переліку вимог МОЗ, може виставляти будь-яку ціну, заходячи на тендер із завищеними цінами та віддячуючи різницею чиновникам».

Зі зверненням до Богатирьової щодо запобігання реалізації корупційної схеми при закупівлі препаратів від гепатитів також звернулися народні депутати.