Арахіс - улюблені багатьма ласощі. Його використовують у кондитерському виробництві, з його додаванням готують основні страви та закуски. Крім цього, арахісове масло також застосовується в косметології. У медицині жирне арахісове масло застосовується нарівні з мигдальним маслом як основа для парентеральних лікарських форм, а насіння арахісу — як замінник насіння солодкого мигдалю при приготуванні емульсії
Читайте такожФініки: користь та шкода для організму (відео)
До речі, всупереч поширеній думці, арахіс - це не горіх. Так-так, це бобова трава.
Батьківщиною арахісу вважається Південна Америка. Потім мореплавці поширили це бобове по всіх континентах.
Калорійність арахісу
У 100 грамах арахісу міститься близько 567 калорій.
Користь арахісу
Білок, що міститься в арахісі, добре засвоюється організмом, в бобах міститься багато високоякісних жирів і необхідних організму мінералів і вітамінів. Склад арахісу різноманітний: в ньому присутні вітаміни С, D, Е, РР, групи В, магній, кальцій, натрій, фосфор, калій, залізо, мідь, цинк, селен, марганець.
- Арахіс зменшує ризик виникнення серцево-судинних захворювань через магній, що міститься в ньому, контролює артеріальний тиск.
- Арахіс позитивно впливає на роботу сечостатевої системи, покращує пам'ять, концентрацію уваги, що особливо корисно літнім людям. Також сприяє омолодженню шкіри завдяки фолієвій кислоті та вітаміну Е.
- Корисний при хронічній втомі, неврозах і депресії, фізичному виснаженні.
- Підвищує імунітет, допомагає у визволенні органів дихання від мокротиння.
- Арахіс корисний при діабеті, оскільки контролює цукор крові.
- Арахіс допомагає нарощуванню м'язів через великий вміст протеїну.
- Сприяє виведенню шлаків і токсинів.
- Здатний покращувати згортання крові.
- Нормалізує сон і допомагає у виробленні серотоніну.
Як смажити арахіс
В корисними властивостями ознайомилися. Тепер, напевно, вам захочеться знову поласувати цим "земляним горіхом". У супермаркетах часто продається сирий арахіс на вагу. Його можна їсти й в такому вигляді, але смачніше, якщо арахіс буде підсмаженою.
Читайте такожЛляна олія: чим корисна та як її вживати
Існує два способи обсмажити арахіс вдома: на сковороді та в духовці.
На сковороді – найпростіший спосіб. Сковорода для такої мети обов'язково повинна бути товстостінної. Її потрібно ретельно вимити, витерти насухо, а потім прожарити з сіллю. Це захистить арахіс від неприємних запахів. Смажити зерна потрібно на малому вогні та постійно перемішувати їх.
На деку в духовці. Цей спосіб набагато простіший за попередній, адже все, що потрібно зробити господині, так це висипати горіхи на деко, що застелений пергаментом, а потім поставити лист в духовку, розігріту до 180 градусів Цельсія. Через 7-10 хвилин від початку обсмажування ядра потрібно вийняти та остудити в рушнику, виготовленому з натуральних волокон.
Шкода арахісу
Арахіс може завдати шкоди, якщо вживати його у великій кількості. Не рекомендується захоплюватися продуктом людям з надмірною вагою. Необхідно їсти тільки якісний арахіс, запліснілий продукт може викликати отруєння. Не рекомендуються земляні горіхи хворим артрозами, артритами, подагрою, а також людям, схильним до алергії. Реакція на продукт може бути найрізноманітніша: від шкірних проявів до анафілактичного шоку. Маленьким дітям арахіс потрібно давати в обмежених кількостях: не більше 7-10 горішків в день.