Якщо відстежити "замальовки" з відпустки друзів і колег, в очі кидається не лише море - головний предмет заздрості будь-якого, хто залишився в літню спеку працювати в розжареному місті, а й відсутність дистанції між відпочивальниками.

З одного боку, воно, начебто, не страшно: за коронавірусний рік в голові вже вкоренилося – «на повітрі» ймовірність підхопити заразу не сильно велика. З іншого боку, з приводу нового штаму "Дельта" ("індійського") навіть зібрали Раду національної безпеки і оборони. Мовляв, дуже заразний (передається навіть при не дуже близькому контакті, і навіть «на повітрі») і один з найнебезпечніших з відомих сьогодні варіацій COVID-19.

І якщо вчені і медики очікували появи цього штаму в Україні через місяць-два, то на засіданні РНБО прозвучала неприємно шокуюча інформація – «Дельта» вже тут. Двоє хворих, інфікованих "індійським" штамом, знаходяться в Олександрівській лікарні в Києві. На жаль, їх може бути набагато більше. В України немає можливості виявляти "Дельту" самостійно, тому, при підозрі на цей штам, аналізи для тестування відправлялися до Великої Британії. Враховуючи сильну заразність цієї варіації коронавірусу, той факт, що далеко не всі «підозрілі» результати аналізів будуть відправлятися в іншу країну для підтвердження не просто діагнозу, а різновиду штаму, який його викликав, і те, що багато українців (в силу різних причин) лікуються вдома, як то кажуть, до останнього, про швидке виявлення і локалізації «дельти» в нашій країні не може бути й мови.

Відео дня

В України немає можливості виявляти "Дельту" самостійно, тому, при підозрі на цей штам, аналізи для тестування відправлялися до Великої Британії

Але є і умовно хороші новини. Епідеміологи стверджують, що всі вакцини, які є в Україні, захищають від "індійського" штаму. Правда, з меншою ефективністю, ніж від інших варіантів COVID-19.

За словами міністра охорони здоров'я Віктора Ляшка, щеплені українці хворіють коронавірусом тільки в легкій формі. Тому, власне, Україна робить ставку на вакцинацію. А її успішність, на превеликий жаль, ніяк не пов'язана ані зі зміною міністра МОЗ, ані з бажанням чиновників заманити українців на щеплення від COVID-19 страшними розповідями про новий штам «Дельта».

Хоча ці страхи мають під собою підстави, українці просто не вірять владі. І в багатьох випадках правильно роблять.

Взяти хоча б ту ж вакцинацію. Народні депутати, в більшості своїй, кинулися робити щеплення від COVID-19 зовсім нещодавно, коли в Україні з'явилося багато вакцини Pfizer (до речі, в Ізраїлі заявили про високу ефективність саме цієї вакцини проти штаму «Дельта»). Решта вакцин чомусь не користувалися в лавах депутатів популярністю. Чи то тому, що деякі з парламентарів самі доклали руку до дискредитації цих медикаментів, чи то тому що ефективність Pfizer чомусь вважається найкращою... але суть навіть не в цьому.

Народні депутати, в більшості своїй, кинулися щепитися від COVID - 19 зовсім недавно, коли в Україні з'явилося багато вакцини Pfizer

У соцмережах вже з'явилися думки, що, мовляв, депутати молодці, бо не побігли вакцинуватися в перших рядах, а дали можливість отримати щеплення препаратами AstraZeneca українцям з груп ризику (хоча це напівправда). А тепер, ось, коли ажіотаж спав (де саме він спав – не уточнюється), а Pfizer завезли в Україну у великій кількості, їм всіх і вакцинують. Тому, мовляв, парламентарії теж встали в чергу. Тільки останнє вже не напівправда, а відверта брехня.

Дійсно, на сьогодні Україна отримала вже понад 1 мільйон доз Pfizer в рамках COVAX і понад 360 тисяч доз в рамках прямого контракту. Але є кілька нюансів.

Справа в тому, що про вакцинацію "співробітників законодавчих, виконавчих і судових органів влади центрального, регіонального та місцевого рівнів, а також органів місцевого самоврядування" МОЗ повідомив 9 червня. І в повідомленні сказано, що "прищеплюють їх організовано, мобільними бригадами, вакциною Comirnaty виробництва Pfizer-BioNTech". Але! Рішення про це було прийнято ще 7 травня. На той момент в Україні було всього 117 тисяч доз Pfizer (вони прибули 16 квітня).

Цією вакциною мали вакцинувати "медиків та працівників закладів охорони здоров'я, мешканців та персонал будинків для літніх людей та спеціалізованих інтернатів, соціальних працівників, священнослужителів, педагогів, військовослужбовців та співробітників інших структур державної безпеки, працівників органів державної влади та місцевого самоврядування всіх рівнів, працівників паливно-енергетичного комплексу та санаторно-курортних закладів, маломобільних громадян, а також людей віком від 65 років». Не важко здогадатися, що "співробітники органів влади та місцевого самоврядування всіх рівнів" тут не в перших рядах.

В той час, коли українці буквально штурмували нечисленні центри вакцинації, щоб отримати хоч якусь вакцину, депутати просто чекали на Pfizer

Більш того, станом на 9 червня, коли МОЗ «похвалився» своїми досягненнями на терені вакцинації, в Україні було не так багато препарату Pfizer (майже 240 тисяч доз), щоб черга до депутатів все ж дійшла.

Але в той час, коли українці буквально штурмували нечисленні центри вакцинації, щоб отримати хоч якусь вакцину, депутати просто чекали на Pfizer. Причому (з великою часткою ймовірності) не «гуманітарний» в рамках програми COVAX, а закуплений за наші з вами гроші – з державного бюджету. Щось знали?

Тетяна Урбанська