В Україні не підтверджено жодного випадку смерті через COVID-вакцинацію, - Кузін

В Україні зафіксовано 124 летальних випадки впродовж 30 днів після вакцинації. Однак зв’язку зі щепленням не виявлено.

Про це повідомив головний державний санітарний лікар Ігор Кузін в інтерв’ю Главкому.

За останніми даними МОЗ, 0,018% пацієнтів від загальної кількості щеплених мають несприятливі події після імунізації. Переважна кількість – несерйозні випадки. 

Відео дня

Кузін зауважив, що летальними були випадки, коли людина мала вакцинацію в анамнезі та померла впродовж 30 днів після проведення вакцинації. За його словами, такі випадки підлягають окремому розслідуванню. 

Окремо наголошую, що тут не йдеться про причинно-наслідковий зв’язок із вакцинацією. Всі завершені розслідування (випадків смерті, - ред.) зв’язку з вакцинацією не виявили, - зазначив Кузін.

Читайте такожЛяшко пояснив, чому некоректно порівнювати добову COVID-статистику України з країнами ЄвропиГоловний санлікар додав, що науково доведених даних про те, які вакцини пацієнти переносять краще або гірше, немає.

"Наразі в нас є лише статистика несприятливих випадків після імунізації. Але знову ж таки, вона не говорить про те, що якась вакцина погана або викликає побічні реакції. Йдеться про індивідуальну реакцію людини на препарат", – заявив Кузін.

При цьому МОЗ веде статистику щодо кількості повідомлень про несприятливі випадки після вакцинації.

З початку вакцинальної кампанії було зафіксовано такі показники:

  • CoviShield – 0,02% несприятливих випадків від загальної кількості повідомлень;
  • CoronaVac – близько 0,08%;
  • Pfizer – 0,01%;
  • AstraZeneca – 0,02%;
  • Moderna – 0,01-0,02%.

Як повідомляв УНІАН, міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко назвав єдине постійне протипоказання до вакцинації від коронавірусу COVID-19. За його словами, вакцинуватися точно не можна, якщо після щеплення була анафілактична реакція.

Вас також можуть зацікавити новини: