Як позбутися від безсоння - поради / depositphotos.com

Регулярні сирени і періоди бомбардувань - причини, за якими багато українців стикаються з порушеннями сну. Навіть якщо настає момент, коли немає ніяких тривожних звуків, організм все одно відчуває стрес, мозок не відпочиває, через це людина не може заснути. УНІАН з'ясував, що робити, якщо у тебе вночі безсоння і як з цим впоратися.

У чому причина безсоння насправді - думка лікаря

Президент Української асоціації медицини сну, кардіолог-сомнолог Юрій Погорецький вважає, що проблеми із засипанням у громадян нашої країни почалися задовго до 24 лютого 2022 року:

У нас в Україні такі головні стресові ситуації були: постреволюційний синдром, постмайданівський синдром, постатошний синдром, потім війна, плюс ще COVID був. Так що було багато стресів, які приводили до погіршення сну.

Відео дня

Більш того, експерт вважає, що українці взагалі не привчені приділяти багато уваги сну. Ми вміємо добре працювати, добре воювати, а ось піклуватися про свій організм - ні. Тепер це призвело до сумних наслідків.

Ті люди, у яких і до війни були порушення сну, відчули, як ситуація погіршилася. Українці, які зіткнулися з безсонням вперше, дізнаються, що таке хропіння, апное і неможливість заснути в цілому.

До чого призводить регулярне нервовий розлад сну - небезпечні наслідки

Лікар каже, що через постійне недосипання людина може стати дратівливою, нервовою, неспокійною, страждати різним психоневрологічними розладами і депресією. Більш того, часто люди з порушеннями сну скаржаться на головні болі, мігрені, високий артеріальний тиск, порушення ритму і цукровий діабет. Жінки з безсонням і розладом сну потім не можуть завагітніти.

Що робити при порушенні сну - єдине рішення

Погорецький чітко відповідає на питання про те, у скільки потрібно лягати спати - до 22:00, особливо це важливо при бомбардуваннях. Чим складніша ситуація в житті - тим жорсткішою має бути дисципліна сну:

Причина проста - о 23:00 в людському організмі виробляється "Золотий" гормон сну мелатонін, який є гормоном спокою, високої стресостійкості і імунітету. Цей час є піковою дозою вироблення мелатоніну, О 23:00 виробляється в п'ять разів більше, ніж за весь інший нічний час.

Саме тому лікар радить:

Починаємо пристосовуватися до мелатоніну заздалегідь: трохи раніше лягаємо спати, щоб раніше зловити своїх два-три заходи в глибокі фази сну, і отримати основну дозу гормону мелатоніну.

Він рекомендує готуватися до сну заздалегідь - вже о 21:00 завершити справи, сходити в теплий душ, відмовитися від гаджетів і вимкнути телевізор, адже синє світло монітора заважає виробленню мелатоніну. Крім того, Погорецький радить не вживати після 12:00-13:00 багаті на кофеїн продукти і напої. Мова тут, в тому числі і про чай. Також для хорошого сну потрібно не зловживати алкоголем. Також категорично заборонено лаятися, краще - обніматися з коханою людиною.

Самостійно призначати собі будь-які медичні препарати не можна - відмовитися від них потім буде дуже складно.

Варто розуміти, що вилікувати нервовий розлад сну "чарівною таблеткою" не вийде - її взагалі не існує. Замість цього ви можете збагатити організм їжею, багатою на триптофан - амінокислоту, з якої вночі виробляється мелатонін:

  • м'ясом індички або кролика;
  • різноманітними горіхами;
  • насінням гарбуза;
  • бананами;
  • твердими сирами;
  • вишнями;
  • рибою;
  • кашами.

Якщо протягом тижня ви все одно не висипалися, то Погорецький радить заповнити відсутні години на вихідних, перебуваючи в царстві Морфея на 1-2 години довше звичайного.

Скільки потрібно спати на думку лікарів

У цьому питанні Погорецький солідарний з результатами світових наукових досліджень - оптимальний час сну коливається від 7 до 8 годин:

Якщо сну менше - починається недосип і він вибиває нас з колії. Тому що немає гормону мелатоніну, а мелатонін відповідає за тонус м'язів глотки. І люди, недосипаючи, починають хропіти.

Також він зауважив, що серед тих, хто спить занадто багато, - 9-12 годин, спостерігається в три-чотири рази більше випадків інсультів та інфарктів. Адже при такій кількості годин сну у тих, хто хропе, довше триває гіпоксія (кисневе голодування). Так що, пересип - це гірше, ніж недосип.

Раніше УНІАН говорив про те, як позбутися від хропіння за 10 хвилин і чому не можна його ігнорувати.

Вас також можуть зацікавити новини: