Ілюстрація / REUTERS

Люди, які одужали після коронавірусу, можуть знову почуватися жвавими і здоровими. Але дослідники закликають почекати ще 30 днів, перш ніж знову займатися сексом.

Про це пише ТСН з посиланням на New York Post.

Раніше експерти вже застерігали людей від близькості, поцілунків та спілкування упродовж місяця після одужання від COVID-19. Тоді китайське дослідження показало, що вірус може переносити не тільки слина, але і сперма.

Відео дня

Читайте такожСупрун дала кілька порад щодо занять сексом на карантині

Тепер Верават Маносутті, старший медичний експерт в Департаменті з контролю за захворюваннями Таїланду пропонує сексуальне утримання. У дослідженні, опублікованому в журналі Американської медичної асоціації (JAMA), були взяті зразки сперми 38 чоловіків з COVID-19 з китайської провінції Хенань, яка межує з Уханем.

Дослідники проаналізували зразки 26 січня, а потім 16 лютого. Вони виявили, що у близько 16% піддослідних залишилися сліди нового коронавірусу в спермі.

Вони сказали, що, хоча вони все ще не впевнені, чи може хвороба передаватися статевим шляхом, людям безпечніше перестрахуватися. Так, приміром, з'ясувалося, що такі невенеричні хвороби як Зіка і Ебола можуть поширюватися й статевим шляхом.

Команда вчених написала: "Наявність вірусів в спермі може бути більш поширеною, ніж відомо зараз. Не можна вважати, що традиційні віруси, які не передаються статевим шляхом, зовсім відсутні в секреції статевих органів".

Новий коронавірус в основному поширюється через краплі слини, але поки що не зрозуміло, чи розмножується вірус у чоловічих яєчках. Дослідження JAMA припускає, що сліди вірусу виявили в спермі через недосконалий бар'єр між кровотоком і частиною яєчок, де утворюється сперма. Тому вірус, можливо, потрапив з крові в сперму.

Зазначимо, що в умовах, коли майже увесь світ перебуває на карантині, а людство невпинно бореться з коронавірусом, всюди точаться розмови про те, як захиститися від недуги і зміцнити імунітет. Низка наукових досліджень дійшла висновку, що вплив на імунну систему мають і інтимні стосунки. 

Читайте також: