Як сказати старшій дитині про появу новонародженого / фото ua.depositphotos.com

Поява новонародженого в сім'ї завжди відповідальна і хвилююча подія. А особливо, коли пара уже виховує старшу дитину.

На думку експертів, перше завдання майбутніх батьків - правильно вибрати момент, коли сказати дитині, що у неї буде братик або сестричка. Більшість психологів рекомендують робити це після третього місяця вагітності. По-перше, зникає загроза викидня. По-друге, ваш животик вже стає помітним і є про що поговорити, пише nashamama.

За словами експертів, важливо, щоб дитина відчула і зрозуміла:

Відео дня
  • кількість любові батьків до неї не зміниться;
  • батьки однаково раді і першій, і другій дитині;
  • мама й тато як і раніше будуть знаходити час для того, щоб побути з нею наодинці, щоб пограти та поспілкуватися;
  • народження другої дитини - це нормально.

"Необхідно максимально правильно пояснити дитині, як насправді розвиватимуться події: малюк буде безпорадним, він дуже часто потребуватиме турботи і уваги батьків. Старша дитина ще не розуміє, що для неї означає поява немовляти в будинку. Не варто говорити, що ви вирішили народити малюка для того, щоб їй було з ким грати. Коли реальне, а не уявне немовля з'явиться в будинку, ваша старша дитина відчує сильне розчарування, оскільки справжні ігри з братиком чи сестричкою почнуться нескоро", - говорять спеціалісти.

Читайте такожЯк виховувати дитину без батька: названо прості поради мамі

Підготовку дитини до її нової ролі краще почати з знайомства з іншими маленькими дітьми. Зачіпайте цю тему в розмовах з нею якомога частіше. Гарною опорою в цих розмовах можуть стати приклади знайомих вам сімей, де вже є маленька сестричка або братик.

Психологи радять за час вагітності дати первістку відчути себе дорослішим і відповідальнішим. Для цього можна придумати і доручати йому нескладні побутові завдання, вирішивши які він відчує себе потрібним і корисним. Наприклад, прогулятися з мамою в магазин, принести води, укрити її пледом і т. д.

Якщо ви вирішили підготувати дитячу кімнату для нового члена сім'ї, запропонуйте старшій дитині взяти участь у виборі шпалер або колірного оформлення кімнати. Візьміть її з собою за покупками для новонародженого, радьтеся з нею під час шопінгу. Таким чином, вона не буде відчувати себе відсунутою на другий план, а навпаки, відчує себе незамінною у прийнятті таких важливих рішень.

Повернувшись з лікарні, відсвяткуйте день народження малюка, але не забудьте зробити подарунок і старшій дитині.

Пам'ятайте, що найкращий засіб від ревнощів і суперництва між вашими дітьми - повна чаша любові для кожного з них. Використовуйте кожну можливість, щоб висловити дитині свою любов.

Нагадаємо, раніше експерти дали кілька порад, як побороти кризу у стосунках після народження дитини.

Вас також можуть зацікавити новини: