Що робити, якщо постійно ображає і принижує чоловік / фото ua.depositphotos.com

Чоловік ображає або дружина принижує чоловіка - досить поширена проблема в багатьох сімейних парах.  

Психолог Володимир Решетніков у своєму блозі в Instagram пояснив, якщо ви перебуваєте у відносинах з людиною, система цінностей і психологічний стан якого дозволяє йому ображати вас, то можете і не помітити, як подібна його поведінка стає нормою. 

Спочатку він може негативно, принизливо відгукуватися про інших людей або колишніх відносинах: "так вона дурна". Згодом він зневажливо висловлюється про якісь ваші вчинки: "потрібно бути дурепою, щоб не помітити цього". Далі він ображає вас в непрямій формі: "ну ти ж не дура, чи як?" І, в якийсь момент, переходить на прямі образи: "ну ти і дура!"

Відео дня

Читайте такожЕксперти назвали ознаки того, що ваш партнер емоційно жорстокий

"Все це для вас, особливо, якщо ви схильні до співзалежності, може відбуватися дуже непомітно. Ви чините опір, сперечаєтеся, але він стоїть на своєму. Ви поступаєтеся, намагаючись знайти причину подій, його слів і вчинків. Звичайно, ви знайдете якусь причину в собі, і будете пробувати виправити себе, чекаючи, що і він перестане робити вам боляче. Але для нього, з його системою цінностей, образи, прямі або непрямі, це вже спосіб контролювати вашу самооцінку. Занижена самооцінка роздуває ваше почуття провини навіть за ті ситуації, в яких ви явно не винні, але ви як і раніше, у відсутності внутрішньої опори, виправдовуєте його. І ось, в якийсь момент, ви ставите питанням: "а, може, я і правда дура?",- ви повністю збиті з пантелику, не розуміючи, хто правий, а хто винен", - пише експерт.

Решетніков підкреслює, якщо ваш партнер дозволяє собі ображати вас - це означає, що проблеми не у вас, а у нього.

За словами фахівця, образи - це вкрай болюча форма психологічного насильства, подібна фізичному або сексуальному насильству.

"Образи - це нахабне і віроломне порушення особистих кордонів людини, яке не може мати виправдання ні за яких обставин", - стверджує він.

Якщо ви піддаєтеся образам з боку партнера, задумайтеся: які ваші цінності і яке ставлення до себе підштовхують вас до того, щоб терпіти образи? Як вибудувані кордони у ваших стосунках? Наскільки добре ви сама розумієте, як з вами можна поводитися, а як не можна? Чи не дозволяєте ви собі порушувати особисті межі партнера? Чому ви все ще з ним? 

Нагадаємо, як писав УНІАН, раніше психолог пояснивши, чи можна вважати флірт зрадою.

Вас також можуть зацікавити новини