Які крупи не можна їсти при цукровому діабеті і можна - список / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Дієта при діабеті часто сприймається, як вирок - люди думають, що з моменту отримання такого діагнозу їм більше ніколи в житті не можна солодке. Насправді, це не так - навіть якщо у вас діагностовано діабет 2 типу або 1-го, раціон може і повинен бути різноманітним і корисним.

Діабет 1 і 2 типу - чим відрізняється харчування

Кожна людина, у якої виявлено цукровий діабет, знає, чим відрізняються ці дві категорії захворювання. Однак все одно важливо пояснити різницю. За діабету 1 типу необхідно дотримуватися балансу БЖУ такого самого, як і в здорової людини. Якщо немає схильності до повноти, то кількість калорій на день має відповідати нормі. Єдиний нюанс - стежити за кількістю вуглеводів (1 одиниця інсуліну розрахована на 15 г вуглеводів). Лікарі вважають, що найбільш вдалий варіант харчування для людей з діабетом першого типу - це середземноморська дієта.

Діабет 2 типу в плані раціону нічим не відрізняється від першого, але людина має на день випивати щонайменше 1.5 літра води. Також варто забезпечити себе некрохмалистими овочами, складними вуглеводами та цільнозерновими виробами.

Відео дня

Найкорисніші крупи для діабетиків - список

Є непорушне правило щодо того, яка каша найкорисніша за цукрового діабету - вівсяна. Але є й кілька інших, також прийнятних для діабетиків 2 типу або першого:

  • перлова, ячна;
  • гречана;
  • пшенична;
  • кіноа;
  • рисова (бурий довгозернистий).

Такі каші для діабетиків стануть справжнім порятунком - у їхньому складі є абсолютно всі корисні речовини, необхідні для нормального функціонування організму. Для того щоб зробити свій сніданок ще смачнішим, фахівці verywell health діляться хитрістю і рекомендують додати подрібнені горіхи або горіхову олію, щоб отримати більше клітковини, білка і корисних жирів.

У жодному разі не варто "приправляти" кашу сухофруктами, цукром або медом, натомість можна додати чорницю, малину, полуницю, насіння чіа та льону, щоб збільшити кількість клітковини. Якщо ви любите варити кашу на молоці, то краще використовувати рослинне - воно містить менше вуглеводів, ніж коров'яче.

Для того щоб не нашкодити своєму здоров'ю і не погіршити самопочуття, запам'ятайте, які заборонені крупи за діабету не можна їсти в жодному разі. Лікарі кажуть, що це будь-які каші з подрібнених круп, пластівців швидкого приготування, манна та кукурудзяна каша. У цих продуктів високий глікемічний індекс, вони підвищують рівень цукру в крові й жодної користі для організму не несуть.

Вас також можуть зацікавити новини: