Гени меншою мірою визначають тривалість життя, ніж вважалося раніше / фото zeenews.india.com

Генетики провели дослідження генетичної та фенетичної інформації 400 мільйонів осіб, які народилися в XIX і XX столітті. Оцінка спадкових й життєтворних факторів змусила переглянути значущість генів у тривалості життя.

У ході дослідження фахівці виявили незвичайну деталь: тривалість життя подружжя збігалося частіше, ніж тривалість життя рідних братів або сестер протилежної статі, які несуть спільний генетичний матеріал, передає Naked Science.

Читайте такожВчені заявили, що ожиріння та виснаження рівною мірою скорочують життя

Відео дня

Більш того, генетики визначили, що родичі з боку чоловіка, теж мають схожу тривалість життя. На основі цих даних автори зробили висновок, що зовнішні обставини, які впливають на стиль життя, визначають тривалість більше, ніж вважалося раніше. У попередніх дослідженнях вплив ДНК оцінювався у 15-30%, зараз вчені знизили його до 7%.

Крім того, автори припустили наявність третього чинника, який опосередковано впливає на тривалість життя, — асортативні шлюби. У цьому випадку, на їхню думку, існує тенденція до вибору партнера за схожими фенотиповими рисами. Наприклад, якщо людина багата, вона обирає чоловіка з тим же рівнем добробуту. Однак це ж припущення стосується й зовнішніх проявів генетичної інформації, наприклад, зросту.

Раніше повідомлялося, що Україна до 2040 року зі 109-го місця опуститься на 127-е за тривалістю життя. Але це не означає, що жити стане гірше. Просто середній зріст українського довголіття буде не таким стрімким, як у країн-конкурентів — із сьогоднішніх 72,2 до 74,5 роки.