REUTERS

Американські вчені виявили здатність небезпечних білків-пріонів, що викликають низку смертельних нейродегенеративних захворювань, накопичуватися в очах людини.

Дослідники вивчили очі пацієнтів, які померли від хвороби Крейтцфельдта-Якоба (при якій руйнується кора великих півкуль та інших відділів мозку, що неминуче призводить до смерті хворого), й з'ясували, що пріони широко поширилися по сітківці, рогівці, зоровому нерву, склері та кришталику, передає Science Alert.

Ці патогени поширюються всередині мозку подібно до смертельної інфекції, змушуючи здорові білки набувати небезпечних форм.

Відео дня

Читайте такожУ мозку людей знайшли невідому раніше ділянку

Існує кілька способів зараження пріонними захворюваннями: за спадковістю; вживаючи несвіже м'ясо; інфекція може бути занесена в організм під час різних операцій, наприклад, при пересадці рогівки від померлих донорів, у яких не була діагностована хвороба Крейтцфельдта-Якоба — найбільш поширена пріонна хвороба.

На думку вчених, пріони потрапляють в очі з мозку по зоровому нерву. Однак можлива і зворотна ситуація, коли при пересадці зараженої рогівки або при використанні брудного хірургічного інструменту інфекція проникає в мозок.

Пріони - білки з аномальною структурою, здатні каталізувати перетворення нормальних мембранних білків на такі ж пріони.

Як повідомляють ЗМІ, принцип дії цих білків нагадує зомбі з фільмів жахів, які перетворюють здорових людей на себе. В результаті запускається ланцюгова реакція, в ході якої утворюється велика кількість аномальних молекул.