За словами дієтолога, не обов'язково голодувати протягом 24 годин / euraz.org

Голодувати корисно не тільки раз на місяць, але і кожен тиждень.

Про це розповіла лікар-дієтолог Оксана Скиталінська під час чату на "Главреде".

"Дуже корисно голодувати не тільки раз на місяць, а влаштовувати собі голодні дні раз, а, можливо, і два рази на тиждень, якщо ваша вага дозволяє це робити. Голодування – це не тільки струнке тіло, позбавлення від зайвих кілограмів, зменшення вмісту вісцерального жиру, а також і оновлення, омолодження організму на клітинному рівні", – розповіла Скиталінська.

Відео дня

Вона нагадала, що у 2016 році японський вчений Йосинорі Осумі отримав Нобелівську премію за пояснення механізму аутофагії – самоочищення організму від різного клітинного сміття, який викликає хвороби, прискорене старіння і скорочує тривалість життя.

Правильне голодування, тобто вживання тільки чистої води, допомагає організму відновитися.

Читайте такожЕксперт порадила, як поліпшити пам'ять

"Не обов'язково голодувати протягом 24 годин. Процес аутофагії починається при голодуванні протягом вже 16 годин. Це дуже легко зробити, якщо ми відмовимося, наприклад, від вечері: пообідали, а не вечеряємо, і до наступного сніданку. Такий режим харчування називається 8:16", – пояснила дієтолог.

Крім того, існує дієта, яка дає ефект голодування – Fasting Mimicking Diet (FMD). Вона розроблена американським вченим італійського походження Вальтером Лонгом.

"Ця дієта дає ті ж ефекти, що і голодування. Вона запропонована людям, які не можуть голодувати в силу різних причин. Вона влаштовується раз на місяць протягом п'яти днів – або місяця, або раз на півроку. Ця дієта передбачає п'ятиденний специфічний режим, коли протягом першого дня вживаються продукти з калорійністю 1100 кілокалорій, а протягом решти чотирьох днів – 800 кілокалорій. В основному це зелень, листові овочі, горіхи, оливкова олія або авокадо, боби і невелика кількість зернових", – розповіла лікар.

Така дієта є лікувально-профілактичною. За словами Скиталінської, вона допомагає позбутися зайвих кілограмів і багатьох потенційних хвороб.

Як повідомляв УНІАН, голодування може прискорити метаболізм в організмі і захистити його від вікових змін. Також воно цілюще позначається на циркадних ритмах, тим самим сприяючи збільшенню тривалості життя.