Трохи більш здорова дієта може істотно знизити ризик смерті від раку грудей \ Фото: dn.vgorode.ua

Смертність від раку молочної залози серед жінок старших 50 років можна знизити на одну п'яту, якщо вибирати менші порції м'яса і з'їдати одну додаткову порцію фруктів і овочів на день.

Читайте такожНазвано п'ять звичок, які можуть призвести до раку

Такі результати показало нове масштабне дослідження, повідомляє Бі-бі-сі з посиланням на Times. Дослідження 49 тис. жінок, яке проводилось протягом 20 років, показало, що навіть трохи більш здорова дієта може істотно знизити ризик смерті жінки від раку грудей.

Відео дня

Частині жінок, які брали участь у дослідженні, запропонували вибирати продукти з низьким вмістом жиру, вживати менше масла і сиру, відмовитися від смаженої їжі і брати менші порції м'яса.

У середньому ті, хто дотримувався встановленої дієти, скоротили жир з 32% своєї денної калорійності до 25%, і додали щоденну додаткову порцію фруктів, овочів і цільного зерна. Цієї дієти вони дотримувалися протягом більш ніж восьми років.

Протягом 20 років дослідження було виявлено 3374 випадки раку молочної залози, і жінки, які перебувають на дієті, мали на 21% менше шансів померти від цього захворювання.

Залишається неясним, що конкретно сприяло зниженню ризику - менша кількість жиру, більша кількість овочів або зменшення калорійності раціону.

Тоні Хауелл з Університету Манчестера заявив, що хоча таке вражаюче випробування неможливо ігнорувати, воно не показало, що вживання жиру є ключовою проблемою.

"Жінки повинні намагатися підтримувати здорову вагу, займатися спортом не менше 30 хвилин на день і скоротити вживання алкоголю. Це три основних фактори ризику", - сказав професор Хауелл.