Ілюстрація REUTERS

Американські вчені з R Street Institute виступили проти спроб обмежити вейпінг, зокрема ввести заборону на використання ароматичних добавок в електронних сигаретах.

Про це пише The Detroit News. "Спостерігається значне поліпшення здоров'я курців, які переключаються зі звичайних сигарет на електронні. Йдеться й про швидке покращення функції легень. До того ж використання електронних сигарет удвічі ефективніше допомагає кинути курити, ніж інші методи", – повідомляють дослідники R Street Institute Джессі Келлі та Кері Уейд.

Експерти усвідомлюють основні аргументи лобістів цих заборон – в т. ч. бажання захистити підлітків від електронних сигарет. Але вони впевнені: ці заборони не допоможуть досягти цієї мети, а навпаки підсилять залежність молоді від традиційних, більш небезпечних сигарет.

Відео дня

Читайте такожУ США планують заборонити ароматичні домішки до електронних сигарет

"Розробники цих заборон не змогли довести їхню ефективність. Водночас ці заборони уповільнять процес переходу дорослих курців на електронні сигарети", – впевнені дослідники R Street Institute.

До того ж заборони формулюються так, що відбувається абсолютно непотрібна «криміналізація» вейпінга, збільшуються ризики потрапляння молоді під дію пенітенціарної системи за відсутності реального складу злочину.

Щоб уникнути цього негативу, але також захистити підлітків від електронних сигарет, дослідники R Street Institute пропонують замість заявлених заборон, по-перше, законодавчо встановити мінімальний вік покупки електронних сигарет і їхніх комплектуючих на рівні 21 року.

І, по-друге, піти за прикладом Федеральної адміністрації США з контролю за ліками, розширивши фінансування соціальних рекламних кампаній з боротьби з курінням. За підрахунками експертів, кожна з подібних кампаній допомогла запобігти залученню до паління від 380 тис. до 587 тис. підлітків.

Нагадаємо, Міністерство охорони здоров'я України влітку 2019 р. запропонувало законопроект, який прирівнює електронні сигарети до звичайних, а також вводить заборону на продаж «жувального тютюну», тютюн для самокруток і використання ароматизаторів у сигаретах.

Раніше глобальне соціологічне дослідження групи Povaddo, проведене в 13 країнах, показало, що 68% курців готові перейти зі звичайних сигарет на альтернативні тютюнові вироби – електронні сигарети або засоби доставки нікотину.