терапия может вызвать и серьезные побочные эффекты, например, привести к импотенции или проблемам с мочеиспусканием / Фото: armstronghealth.ca

Результати дослідження, проведеного дослідниками з Великобританії, свідчать про те, що лікувати нерозповсюдженого раку передміхурової залози не завжди потрібне, повідомляє Медпортал. В експерименті взяли участь чоловіки, у яких було виявлено підвищений рівень простат-специфічного антигену, що асоційований зі збільшеним ризиком розвитку раку передміхурової залози. Одні чоловіки просто продовжували регулярно здавати аналіз на PSA, а інші ж зважилися на більш радикальні методи лікування.

Читайте такожВчені з'ясували, що фталати можуть стати причиною безпліддяДесятирічне спостереження за 1643 пацієнтами показало, що десятирічна виживаність була однаковою у тих, хто просто проходив регулярні огляди, і тих, хто пройшов курс радіотерапії або хірургічну операцію. Цей показник в обох групах склав 99%. Серед тих, хто вважав за краще спостерігати, прогресування пухлини спостерігалося в одному випадку з п'яти. У цьому випадку пацієнтам призначалося необхідне лікування.

Отримані дані свідчать про те, що радикальні заходи при лікуванні раку передміхурової залози не завжди необхідні. Потрібно пам'ятати, що терапія може викликати серйозні побічні ефекти, наприклад, призвести до імпотенції або проблем із сечовипусканням. Операція збільшувала ризик виникнення цих ускладнень у два рази, а променева терапія приводила до порушень роботи кишечника.

Відео дня

Читайте такожАспірин ефективний при раку - дослідженняБританські вчені планують продовжити спостереження. Вони, однак, підкреслюють, що отримані дані підходять тільки для пацієнтів з ранніми стадіями раку простати. Для чоловіків з поширеним раком передміхурової залози необхідне лікування, а не спостереження.