Команда фахівців з Каліфорнійського університету ( UCRiverside ) розробила неінвазивну альтернативу повторним краніотоміям (трепанаціям черепа). Це імплантат, який є проникним для оптичного випромінювання, що вставляється у звід черепа і дозволяє проводити неодноразову лазеротерапію захворювань головного мозку, а також інші діагностичні та терапевтичні процедури. Автори назвали свою розробку «вікном в мозок ». Робота опублікована в журналі Nanomedicine : nanotechnology , biology , and medicine .

 
Імплантат створений з нанокристалів стабілізованого ітрієм цирконію - керамічного матеріалу, що застосовується в стоматології і протезуванні кульшових суглобів. Цей матеріал вирізняється високою біоінертністю і біосумісністю, міцністю і еластичністю, що дозволить майбутнім пацієнтам обходитися без захисного шолома, повідомляє Медпортал .
 
Експерименти, проведені на мишах, показали, що, при дослідженні мозку тварин методом оптичної когерентної томографії, сигнал, що проходить через імплантат, значно посилюється в порівнянні з проходженням через черепну коробку, що, роблять висновок автори, підтверджує можливість ефективного використання цирконієвого «вікна в мозок» для повторних діагностичних та терапевтичних процедур , зокрема, з використанням лазерного випромінювання.
 
«Це перший, але ключовий, крок на шляху реалізації інноваційної концепції, мета якої - забезпечити оптичний доступ до великих ділянок головного мозку пацієнтів тоді , коли це потрібно, без необхідності в повторній краніотомії» , - пишуть автори розробки.