Аерозолі з коронавірусом "живуть" довше у вологому повітрі / REUTERS

Вони можуть зависати в повітрі на цілі години чи й навіть дні, граючи ключову роль у поширенні коронавірусу SARS-CoV-2. Крихітні аерозолі також здатні переносити патоген на великі відстані.

Тепер стало відомо, що вони можуть нести не лише фрагменти геному коронавірусу, а цілі його активні часточки. Ефективні стратегії боротьби проти заражених аерозолів будуть ключовими у протистоянні поширенню COVID-19, особливо в осінні й зимові місяці.

Читайте такожNew York Times: Лікарі досі поняття не мають, як лікувати COVID-19Про це пише Der Spiegel, додаючи, що вчені дізнаються все більше про умови, при яких аерозолі лишаються в повітрі особливо довго. В цьому контексті команда вчених з Університету Міссурі на чолі з Бінбіном Вонгом опублікувала дуже цікаве дослідження. Воно з'явилося на сторінках журналу Physics of Fluids.

Відео дня

Вчені встановили, що вологість грає визначальну роль у тривалості "життя" аерозолів. За їхніми розрахунками, у вологому середовищі часточки середнього розміру живуть в 23 рази довше, ніж у сухому повітрі. На додачу вологість визначає, як далеко від джерела можуть відлетіти заражені крапельки.

Der Spiegel пояснює, що аерозолі видихають хворі люди. Ці крихітні крапельки можуть містити воду, жири, білки й сіль. В сухому середовищі вони висихають швидше. Вчені встановили, при 100%-й вологості великі крапельки з діаметром 100 мікрометрів (приблизно дорівнює розміру піщинки) в середньому осідають на землю на відстані 1,8 метра від джерела. 

Менші частинки з діаметром 50 мікрометрів можуть подолати відстань 5 метрів, якщо повітря буде вологим. Але якщо вологість буде становити 50%, жодна крапелька з діаметром 50 мікрометрів не відлетить далі, ніж на 3,5 метри.

Читайте такожCNN: У США створили новий дешевий і швидкий тест на коронавірусDer Spiegel пише, що єдиного ефективного рішення у боротьбі з небезпечними аерозолями немає. Федеральна агенція з питань довкілля ФРН нещодавно виступила з певними рекомендаціями. Зокрема, у відомстві радять "інтенсивно провітрювати шкільні класи, відкриваючи вікна навстіж" під час кожної перерви. Це за умови, що урок триває щонайменше 45 хвилин.

Але провітрювання не достатньо, якщо в кімнаті людно. Його варто поєднувати з іншими заходами безпеки. Зокрема, варто дотримуватися соціального дистанціювання, посилених правил гігієни, а також носити маску. Інститут Роберта Коха також з'ясував, що тривале перебування в невеликому, погано провітреному приміщенні може підвищити ризик зараження через аерозолі навіть на відстані більше двох метрів.

Коронавірус в Україні та світі: що відомо станом на 19 серпня?