Майбутні пандемії можуть бути гіршими, ніж COVID-19 / pixabay.com

Запобігання початку пандемій може бути в 100 разів дешевшим, ніж усі зусилля, націлені на приборкання їхніх смертельних наслідків.

Про це йдеться в новому звіті, складеному "Міжурядовою науково-політичною платформою з біорізноманіття та екосистемних служб" (IPBES). Як пише BBC, ця організація була заснована ООН.

Читайте такожЗа добу в усьому світі підтвердилося понад півмільйона випадків COVID-19В своєму звіті вона наголошує, що уряди повинні працювати разом, щоб не допустити початку пандемій у майбутньому й швидко гасити спалахи. Без скоординованого глобального плану ще більше людей помре він пандемій в майбутньому, які будуть значно небезпечніші, ніж COVID-19.

Відео дня

Автори звіту IPBES підрахували, що нинішня криза через коронавірус може обійтися світовій економіці в 16 трильйонів доларів до наступного літа. Але запобіжні заходи, такі як боротьба з торгівлею дикими видами, буде коштувати 40-58 мільярдів доларів на рік. Це велика сума. Але вона все ж становить невелику частину від економічних втрат, спричинених пандемією COVID-19.

В документі також сказано, що шкоду від пандемій в майбутньому можна сильно скоротити, якщо поєднати кращу координацію дій урядів, побудову лікарень і створення робочих місць для людей, які живуть в районах, прилеглих до дикої природи. А також людям доведеться змінити свої гастрономічні звички. Можливо, доведеться запровадити податок на споживання м'яса.

Читайте такожКоронавірус став активнішим: лікарі дають невтішні прогнози про пандемію в УкраїніАвтори звіту IPBES наголошують, що ризик спалаху пандемії швидко загострюється. Адже кожного року з'являється більше п'яти нових хвороб. При цьому, 70% нових хвороб, таких як ебола і зіка, а також всі відомі патогени з пандемічним потенціалом, такі як грип, ВІЛ і новий коронавірус, мають тваринне походження.

Ці хвороби "перестрибують" з одного виду на інший в ході контактів між дикою природою, худобою і людьми. За підрахунками експертів, ссавці і птахи лишаються носіями більш ніж мільйона невивчених досі вірусів.

Вас також можуть зацікавити новини: