Ілюстрація / REUTERS

Науковці провели попереднє дослідження, у якому виявили, що лікування інтерфероном-α2b прискорює одужання пацієнтів з COVID-19.

Про це пише ТСН з посиланням на Eurek Alert.

Згідно з новим дослідженням в Frontiers in Immunology, лікування противірусними препаратами, такими як інтерферони, може значно поліпшити кліренс вірусу і знизити рівні запальних білків у пацієнтів з COVID-19. 

Відео дня

Читайте такожУ США випробовують вакцину проти COVID-19 в таблетках

Дослідники, що проводили попереднє дослідження когорти підтверджених випадків COVID-19 в Ухані, виявили, що лікування інтерфероном (IFN)-α2b значно зменшило тривалість виявленого вірусу в верхніх дихальних шляхах і знизило рівень інтерлейкіну(IL)-6 і С-реактивного білку (СРБ), два запальних білка, виявлених в організмі людини. Отримані дані показують потенціал для розробки ефективного противірусного втручання для COVID-19.

"Інтерферони є нашою першою лінією захисту від будь-яких вірусів, але такі віруси, як коронавірусні, розвивалися спільно, щоб дуже специфічно блокувати реакцію на інтерферон", - сказав провідний автор доктор Елеонора Фіш з Науково-дослідного інституту і Університету загальної лікарні Торонто. 

"Це інформує нас про важливість інтерферонів для очищення від вірусних інфекцій. Лікування інтерфероном скасовує інгібувальну дію вірусу", - додають Департамент імунології Торонто.

Фіш каже, що дослідницька група розглядала терапію інтерферонами через його успіх під час спалаху SARS в 2002 і 2003 роках. 

У цьому дослідженні автори вивчили перебіг захворювання в групі з 77 осіб з підтвердженим COVID-19, що потрапили до лікарні Юніон (Ухань, Китай) в період з 16 січня по 20 лютого 2020 року. Дослідження включало тільки помірні випадки COVID-19, так як жоден з пацієнтів не потребував інтенсивної терапії. 

Пацієнтів лікували або IFN-α2b, арбідол (ARB), який є противірусним препаратом широкого спектру дії, або комбінацією IFN-α2b плюс ARB, а кліренс вірусу визначали як два послідовних негативних тесту на вірус з інтервалом не менше 24 годин, із зразків мазка з горла. Лікування IFN-α2b прискорило кліренс вірусу приблизно на сім днів. 

"Замість того щоб розробляти специфічні противірусні препарати для кожної нового вірусного спалаху, я б сказав, що ми повинні розглядати інтерферони як "первинні відповідачі" з точки зору лікування. Інтерферони були схвалені для клінічного застосування протягом багатьох років, тому стратегія полягала б у тому, щоб «перенаправити» їх на важкі гострі вірусні інфекції", - сказав дослідник.

Нагадаємо, випробування ремдисивіру у США, який вважали потенційними ліками від нового коронавірусу, згорнули. Дослідники пояснили це тим, що такі тести загрожують здоров’ю частини заражених пацієнтів, які у дослідженні для порівняння приймали плацебо.

Читайте також: