В США скасували клінічні випробування одного з препаратів від коронавірусу / REUTERS

Фармакологічна компанія Eli Lilly оголосила, що припиняє клінічні випробування своїх ліків від COVID-19 на основі антитіл. Процедури проводили на території США.

Читайте такожУ США схвалили перший препарат для лікування COVID-19Дані, зібрані до цього часу, показали, що препарат не здатен допомогти зараженим коронавірусом людям, коли хвороба вже на пізній стадії, - пише Forbes. Компанія оголосила про своє рішення через два тижні після того, як випробування були призупинені через потенційні проблеми безпеки.

Тож нові пацієнти більше не будуть приєднуватися до випробувань ліків, які проводив Національний інститут алергії й інфекційних захворювань Національного інституту здоров'я США. В Eli Lilly кажуть, що їхня розробка навряд чи пом'якшує клінічні наслідки при її використанні в поєднані з іншими препаратами. Докази, які б говорили про протилежне, несуттєві.

Відео дня

Читайте такожУ світі розробляють 176 вакцин проти коронавірусу: журналісти з'ясували, коли їх отримає УкраїнаВ компанії також запевнили, що продовжать інші випробування своєї розробки на основі антитіл. Зокрема, компанія хоче перевірити, чи допоможе препарат пацієнтам з м'якими і помірними симптомами. А також чи може він допомогти людям і медичному персоналу уникнути зараження коронавірусом.

Дані з другої фази випробувань ліків на основі антитіл дають підстави Eli Lilly "впевнено" говорити про те, що він допомагає лікувати людей на ранній стадії COVID-19.

Штучні антитіла проти коронавірусу: що про них відомо?

  • Видання Science писало, що штучні антитіла зможуть лікувати від COVID-19 ще до появи вакцини. Вони потенційно можуть давати миттєве посилення імунітету проти коронавірусу. 
  • Ще в травні компанії Eli Lilly і AbCellera почали перші випробування своїх моноклональних антитіл, намагаючись, перед усім, з'ясувати, чи будуть вони безпечними для людей. А компанії  Junshi Biosciences і Regeneron випробовують власні коктейлі з трьох видів моноклональних антитіл, які здатні боротися з еболою.
  • У серпні AstraZeneca почала випробування власного препарату під назвою AZD7442. Він базується на поєднанні двох видів моноклональних антитіл. В компанії розраховують, що розробка зможе бути як засобом для лікування вже хворих, так і вакциною. 
  • Експерти прогнозували, що ліки на основі штучних антитіл можуть стати доступними в листопаді або грудні. Проблема таких препаратів лише в тому, що їхнє виробництво вимагає складних лабораторних умов.